Политически идеи и агитации в нередки случаи се прокарват в

...
Политически идеи и агитации в нередки случаи се прокарват в
Коментари Харесай

Кой и как прокарва политически идеи и агитации в ромските общности?

Политически хрумвания и пропаганди в нередки случаи се прокарват в ромските общности посредством религиозни проповеди. Според психолози това е най-лесният метод да бъдат публикувани разнообразни хрумвания в по-маргинализираните квартали и за подпомагане се търсят пастори.

Кой и по какъв начин прокарва хрумвания в ромските общности - вижте повече по тематиката от Йоана Миланова.

Хората, живеещи в най-маргинализираните квартали в страната, са постоянно ниско образовани и отхвърлени от обществото. Поради тази причина те елементарно се доверяват на всеки, който им дава положително отношение.

По време на разнообразни обществени или политически акции постоянно в общността се появяват непознати " пастори ". За своите цели, те не се двоумят да си играят със страховете на хората и да внасят ужас като този в Сливен преди близо две седмици.

Плюсовете на религиозните течения в гетата - пасторите проповядват потребността от обучение и подлагат на критика ранните бракове. Минусите - част от тях не разрешават обичайни празници и традиции, което води до загуба на културна еднаквост и лесна манипулируемост на хората.

Доброто отношение е ключът, който нелегетимни религиозни водачи употребяват измежду хора от ромската общественост, с цел да прокарат концепциите си. След като завоюват доверието им, постоянно вкарват в деяние игра със страховете на хората.
Теодора Крумова - Център за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе ": Така да вземем за пример, в случай че някой ти е повтарял през последните няколко месеца, че ще вкара насилствени аборти за ромските дами, ще лишават деца от фамилиите, с цел да ги пращат да ги отглеждат по-добре в други фамилии, доста елементарно е да повярваш, когато някой стартира да ти приказва, че това сега се случва.
Различните религиозни посоки в гетата са доста гъвкави - молитвен дом може да бъде всяка къща, свещеник може да бъде човек и без обучение, а проповедите са преведени на езика на локалната общественост. Голяма част от пасторите се възприемат за добър сътрудник на организациите, борещи се за интеграция.
Теодора Крумова - Център за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе ": Има крайни течения и те са еднообразно нездравословни, тъй като не водят до нищо градивно.
Пастор Местан от пловдивския квартал " Столипиново " е безапелационен, че в молитвения му дом не се вършат опити да се прокарва политическа пропаганда.
Пастор Местан Ахмедов Местанов, Обединена Божия черква " Осанна ": Агитация не желаеме да създадем, тъй като зорлем не може да се има вяра.
В квартала описват, че има шест църкви, проповядващи на турски и две на ромски. Имат общо заседание един път седмично.

Местните вярващи отхвърлят да получават дарове от пасторите, които от своя страна споделят, че единственото, което им дават, е духовна храна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР