Политическата система в България е пред фалит. Смениха се хората,

...
Политическата система в България е пред фалит. Смениха се хората,
Коментари Харесай

Слави Василев: Трифонов ще успее да наложе темата за президентската република

Политическата система в България е пред банкрут. Смениха се хората, само че какво се промени? Няма нищо да се промени, до момента в който хората не схванат, че е належащо преосмисляне на системата, тъй като тя е изчерпана.

Това съобщи пред БНР политологът Слави Василев, който от началото на първия мандат на Румен Радев застъпва тезата за смяна на държавното устройство в посока президентска република.

" Президентска република е общо разбиране, което не би трябвало да кара българите да се опасяват, че това е властнически режим. Това не е централизация на властта в един човек, а централизация единствено на изпълнителната власт, което не значи, че той ще взема самичък решенията, а че ще бъде директно виновен пред народа ", сподели той.

Василев показа, че се е срещал с водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов, само че преди дейното му влизане в политиката. " Опитах се да го увещавам, че сериозна систематична смяна, каквато е нужна в България, е освен да се промени изборното законодателство, а да се премисли цялата архитектура на държавната власт. Тогава той не пожела да чуе. Сега, като е видял нещата от вътрешната страна, опитът му в Народното събрание явно го е предиздвикал да размишления и е стигнал до верния извод ".

По думите на Слави Василев с един референдум няма по какъв начин да се провокира смяна в държавното устройство, само че Трифонов ще успее да наложи една нова тематика. " Той имаше смелостта да открехне врата за смяна в държавното устройство. Това ще накара всички съществени лица в страната да се извърнат към българите и да кажат какво мислят. Този спор ще продължи и след изборите на 2 октомври. Вероятността да се сътвори държавно управление и стабилно болшинство след изборите е доста дребна. Отварянето на тази тематика през днешния ден ще е с продължение ", счита политологът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР