Политическата отговорност за участието или неучастието на финансовия министър в

Политическата отговорност за участието или неучастието на финансовия министър в ...

Вицепрезидентът: Борисов да поеме отговорност за финансовия министър.


"Политическата отговорност за участието или неучастието на финансовия министър в цялата тази сага се носи от премиер-министъра – той го посочва за финансов министър от управляващото мнозинство. Да си я поеме тази отговорност – ако преценява, че няма проблем, нека да продължава да си стои финансов министър в неговия кабинет. Наказателната такава, ако я има, е работа на други власти и те трябва да си вземат своите решения (…) Жалко, жалко за българския спорт и за българския футбол."

Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред bTV, след като по-рано тази сутрин обвиненият в данъчни престъпления бизнесмен Васил Божков публикува във "Фейбсук" нови твърдения, злепоставящи министър-председателя Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов.

Освен това Йотова коментира теми, свързани с кризата след коронавируса. Тя предлага да бъде създаден икономически и социален щаб за управление на кризата, който да взема своевременни решения.

"Икономическата и социална криза чука на вратата ни. Мерките – не казвам, че те са лоши, но те са малко, недостатъчни, некоординирани и защото в крайна сметка трябва един много по-сериозен орган да се занимава с това, което предстои в следващите месеци. Идеята е до лятото да имаме пълна икономическа хронограма какво ще правим оттук нататък тези месеци, защото показателите, независимо от уверенията на управлението, са доста тревожни. Вчера излезе една статистика на ЕК, която казва, че за България ще има 10.6% спад в БВП. Това е може би една от най-големите стойности в целия ЕС. Макар че нашето Министерство на финансите говори за 3%, някак си съм свикнала да вярвам повече на европейските статистики", каза вицепрезидентът.

По думите ѝ в последните дни е проличало, че има разрив между председателя на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски и останалите в хора в екипа му. Йотова изрази и недоумение защо на брифингите се съобщава статистика, без да се проследяват тенденциите в разпространението на заразата.

"Тази статистка показва, че ние не контролираме вируса. Когато президентът преди два месеца каза, че ни трябват повече тестове, за да контролираме тези процеси, беше наречен с обидни имена от министър-председателя", добави тя.


Източник: segabg.com