Политическата обстановка в България става все по-обтегната. Президентът връчи втория

...
Политическата обстановка в България става все по-обтегната. Президентът връчи втория
Коментари Харесай

Нидал Алгафари: Коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но без участието на Кирил Петков и Асен Василев

Политическата конюнктура в България става все по-обтегната. Президентът връчи втория мандат на " Продължаваме промяната “ – " Демократична България ", само че от думите му се разбра, че в случай че Конституцията не го задължаваше, нямаше да го направи. Радев сподели, че този мандат е към този момент дискредитиран и прикани да не бъде оползотворен. Президентът даже не подаде ръка при влизането си при ПП-ДБ (бел. ред. изявлението е от 30.06.2023 г.)

Нидал Алгафари – политически анализатор, публицист, пиар специалист, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Г-н Алгафари, това, което се случи през вчерашния ден с втория мандат, е може би казус в политиката у нас. Как си обяснявате дейностите на президента и неговия апел към вторите да не го оползотворяват? 

Съвсем разбираемо е, тъй като той се пробва по всякакъв начин, откогато е поел властта еднолично в България, на него това му се услади, хареса му. И всеки опит да се направи постоянно държавно управление с болшинство, което да е в Народното събрание, за него не е добър вид. Освен това, той сподели на няколко пъти отношението си – при предходни връчвания на мандати  в предходните Народни събрания, размахваше с пръст дидактично и общо взето хулеше по политиците, че не се оправят, че надали не се отхвърлят от ролята си на политици.  И сега, в който Мария Габриел му връчи празната директория и му сподели, че " ние сме се договорили, че ще има държавно управление “, тогава за първи път го видях по какъв начин е стиснал зъби, по какъв начин целият се беше наежил и какъв брой му беше извънредно неприятно това да се случва. И по тази причина той се надява, посредством тези записи, които изтекоха, че няма да има държавно управление и се пробва още един път да се покаже пред хората, че той е единствената опция за България, забравяйки, че той е този, който поведе хората от жълтите павета, той е този, който вкара в кабинета, срещу Конституцията и нелегално, господин Петков за министър, той е този, който даде финансите на господин Василев, с цел да направи бюджета непоносим. Той оказа помощ с всичка мощ с неговите " ала-бала “, както разбираме от записите, на тези хора да се домогнат до властта и по този начин. 

Доколко обаче мнението на президента има място в процедурата по връчването на един мандат? Това не е ли директно вмешателство в политиката? 

Със сигурност е директно вмешателство, тъй като той би трябвало да бъде представителната власт. Представителната власт има една единствена функционалност – да одобри хората, да им даде досието и по-късно да одобри досието и да подпише декрет. Но той се пробва по всякакъв начин да държи основна роля в политическия живот в България и прави всичко, което е по силите му, с цел да не се случи нещо по-различно от това той да ръководи посредством служебни кабинети и по този начин, стоешком в профил, да може да показва политиците и да споделя " Вие сте отговорни за рецесиите, вие сте отговорни за това “, само че не помни самият той, че той ръководи от 2 години напълно страната. 

Направи ли ви, господин Алгафари, впечатление кои хора от ПП-ДБ участваха на връчването на мандата – акад. Денков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова, само че нито видяхме Кирил Петков, нито Христо Иванов, не бяха там. Това по какъв начин можем да го тълкуваме, съгласно вас? 

Не считам, че е нещо изключително, тъй като присъстваше военачалник Атанасов, който е толкоз видна фигура, колкото и Христо Иванов. И Асен Василев – дали е Кирил Петков или Асен Василев, или и двамата дружно, то е едно и също. Въпросът е, че по-неудобното не е на срещата, а вероятно след срещата, в случай че трябваше да беседват с публицисти. А там са доста тежки въпросите, на които отговорите са доста комплицирани, доста сложни за пояснение. 

Какви са вашите упования за втория мандат? Игра на надхитряне ли е това? Колко комплицирано очаквате да бъде? 



Не, не считам, че е комплицирано. Някак си след тези записи, които бяха пуснати, считам, че има един-единствен вид и той е да размразят договарянията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, само че държавното управление да бъде равно, съразмерно на присъединяване на всеки или въздействието на всяка една коалиция в Народното събрание. Тоест, министрите би трябвало да бъдат 51% от ГЕРБ-СДС и 49% от " Продължаваме промяната ". Според мен министър-председателят би трябвало да бъде най-малко 1 година, в случай че ще се ротира. И другото, което считам, че е доста значимо – в случай че настояват, както Христо Иванов желае и както господин Бойко Борисов се съгласява, да се търси конституционно болшинство, това означава да намерят метод, с който да приобщят към тази коалиция Движението за права и свободи (ДПС), с цел да имат от една страна гаранция за това, което ще се случи в Народното събрание, и въпреки това, да имат някой, който да бъде нещо като секундант сред двете обединения и да не се случи това, което го чухме в записа. 

Да, неизбежно записите, които изтекоха от Националния съвет на партията, провокираха земетресения в ПП-ДБ. Притиснати ли са те съгласно вас сега в ъгъла? 

Не, те не са притиснати в ъгъла. Те са задоволително неопитни и доста шляпащи към момента политици, които по този начин им се случи, извадиха късата съчка, с това, че одобриха в редиците си един изменник, който беше предал преди този момент Слави Трифонов. Но дали такива диалози се водят – бъдете сигурни, че се водят във всички политически централи. Когато са уединено, когато са между тях, могат да се приказват и доста по-големи нелепости от тези, които се изприказваха там. Въпросът е, че когато си политик, би трябвало да си доста внимателен в това кой къде може да те гледа, къде може да те слуша. Ако се върнем малко по-назад във времето, ще се сетим за какви ли не водачи, които са говорили какви ли не неща, които излизаха по медиите. Не е съдбовно. Фатално е да не се сформира постоянно държавно управление и да се остави господин Радев да ръководи по метода, по който той желае, да ни тласка от ден на ден и повече към политиката на Русия. 

Но да ви запознат съм това, което казахте дотук, че очаквате договарянията на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат размразени, да продължат или още веднъж изпадаме в порочния кръг от поредна директория, резултат – нулев, и по този начин до безспир? 



Със сигурност считам, че е най-правилно. Държавническото мислене е да се възобновят, да се размразят тези диалози, само че се слагат към този момент малко по-различни условия, поради обстановката и преди този момент, което се чу от тези записи. Смятам, че в идващ кабинет, в който ще се коалират, тъй като думата е тъкмо коалиция да създадат, да не вземат участие под никаква форма Кирил Петков и Асен Василев с всичко това, което изприказваха, направиха, тъй като ще стане доста огромен скандал и ще дадат още по-голяма мощ на тези, които са извънредно радикалните против политическата система в България. Без тях считам, че е допустимо, може да се намерят задоволително кадърни, умни, мъдри хора и в Политическа партия, и в ГЕРБ-СДС, и в Движението за независимост и свободи, с цел да издърпат страната от тази кал, в която затъваме от ден на ден и повече.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР