Политическата нестабилност в съседна Румъния навлезе в нова фаза миналата

...
Политическата нестабилност в съседна Румъния навлезе в нова фаза миналата
Коментари Харесай

Виорика Дънчила – Човек от апарата

Политическата неустойчивост в прилежаща Румъния навлезе в нова фаза предходната седмица, с оставката на премиера-социалист Михай Тюдосе, единствено седем месеца откакто пое властта в страната. С което в идващите дни Народното събрание ще е изправен пред трети избор на кабинет от изборите през декември 2016 година насам. Да влезе Виорика Дънчила .

Която ще би трябвало да балансира върху доста фино въже – с вътрешнопартийните крамоли, които костваха “скалпа ” на предшественика й Тюдосе от едната страна на пропастта и непрекъснатите приливи на гражданско неодобрение, които от време на време заливат улиците и площадите на Букурещ с мащабите на рок-фестивал, от другата. Мнозинството наблюдаващи са единомислещи, че системата, с която водачът на румънските социалдемократи Ливиу Драгня ръководи подмолно страната, не е от най-здравословните за една народна власт. Което е видно през третия министър председател, който му се постанова да издига за 12 месеца, тъй като самият той е осъждан и понастоящем обвинен по дело за корупция. Трайният спор на Драгня с президента на Румъния Клаус Йоханис, който е опозицията на социалистите във властта, също не се отразява позитивно на политическата непоклатимост. Въпреки че последният разгласи, че не вижда спънки в номинирането на Дънчила на премиерския пост, това по никакъв метод не значи помирение.

Социалистите и демократичните им съдружни сътрудници имат задоволително гласове, с цел да им сработи “парламентарната ариметика ”, по думите на Клаус Йоханис, и да прокарат безпроблемно кандидатурата на Виорика Дънчила. И той няма да откаже да й връчи мандата. Но оттова нататък играта остава отворена. Защото властовата рокада няма да успокои стотиците хиляди румънци излезли на митинги през уикенда против новите оферти за промени в законодателството за битка с корупцията, утвърдени от Народното събрание през декември. Които съгласно тях могат съществено да навредят на независимостта на правосъдната система и върховенството на закона в Румъния. И до момента в който наказаният условно за фалфишициране на изборни резултати Драгня е на власт и партията му прокарва посочените законодателни промени, Виорика Дънчила е обречена да не е известен министър председател.

Но най-малко ще влезе в историята като първата жена министър-председател на Румъния, което напълно не е малко. Ако си най-малко капчица човеколюбец, което не е заболяване, както счита родната политическа класа (а евентуално и румънската), а почтено качество.

Виорика Дънчила е родена на 16 декември 1963 година в град Рошиори де Веде, окръг Телеорман, Южна Румъния или както му споделяме от тази страна на Дунав, във “Влашко ”. За ранните й детски години или семен генезис няма голям брой налична информация. През 1983 година влиза като студент в Института за нефт и газ в град Плоещ, от където излиза пет години по-късно с инженерна тапия. В каква посока се развива кариерата й преди 1996 година не е доста ясно, само че същата година Виорика Дънчила става член на районната организация на Социалдемократическата партия (СДП) на Румъния в окръг Телеорман. Една година е учител в гимназията в град Виделе, преди, през 1997/98 година да стартира работа в локалното поделение на румънския петролен колос “Петром ”, закупен през 2005 година от австрийския тръст “О Ем Ви ”.

Дънчила работи като специалист в службата за наблюдаване на производството на газ и нефт на компанията във Виделе до 2009 година Паралелно пораства и в йерархията на румънските социалдемократи, като през 2004 година е определена за общински консултант в града от квотата на партията и ръководител на женската организация на СДП за окръг Телеорман. Явява се като претендент на изборите за Европейски парламент през 2009 година и влиза като румънски представител в законодателното заседание на Европейски Съюз. В идващите пет години на първият й мандат като евродепутат Дънчила остава в аналите на Екологичен потенциал с пет изявления в пленарна зала и един писмен въпрос към Еврокомисията. След преизбирането й през 2014 година Дънчила е определена за ръководител на румънската делегация във фракцията на европейските социалисти. За втория си мандат до момента участва интензивно като член на Екологичен потенциал с изявления, отчети, законодателни начинания, оферти за резолюции и други действия.

Иран и Пакистан – членове на Европейски Съюз


Известна като герой за правата на дамите и деен член на съответната комисия в Екологичен потенциал, през март 2017 година Виорика Дънчила попада в изявление за видеоблога “И Ю Рипортс ”. Репортерката пита на британски език какво би трябвало да направи Европейски Съюз, с цел да гаранитра отбраната на правата на дамите в Иран, а бъдещият румънски министър председател излага позицията си на родния език. И обръща внимание, че Европейски Съюз “не се пробва да се намесва във вътрешните каузи на която и да е държава-член, било то Иран или Пакистан ”. Лапсус, безспорно, само че все пак… наскърбяваме се за география, на Балканите!

За нея


Само ще окопае Драгня


Назначаването й (б.р. – на Виорика Дънчила) единствено ще даде още повече власт на Драгня. Истинският министър-председател на Румъния е Ливиу Драгня. Дънчила ще е единствено негов медиатор във властта. Това обаче можге да се окаже сериозна спънка пред тласъка, който се пробва да даде Европейският съюз в битката с корупцията.

Кристиян Патраскониу, самостоятелен румънски политически наблюдаващ


Има доверието на Еврокомисията


Г-жа Виорика Дънчила е член на Европейският парламент от 2009 година Тя е почитан евродепутат в Брюксел, тъй като е цивилизована. Известна е с това че не търси спорове. Има отлични отзивчиви качества и доста положителни връзки с (б.р. – Европейската) Комисията. Щоето ще е предимство за нас, когато поемем ротационното председателство на Европейски Съюз след година.

Ливиу Драгня, водач на румънските социалдемократи, пази номинацията пред медиите в Букурещ


Грешен претендент


Защо отхвърлянето на кандидатурата на Дънчила е от публичен интерес? …Тя има неверно схващане на политиката, нулева електорална легитимност (веднъж даже си загуби мястото на общински консултант в дребното градче Виделе), нулев контакт с стопанската система, не приказва нито един непознат език и идейно се опълчва на битката с корупцията.


Кристиан Пантази, румънски публицист
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР