Политическата нестабилност е допълващ икономическия фактор, който ограничава чуждестранните инвестиции

...
Политическата нестабилност е допълващ икономическия фактор, който ограничава чуждестранните инвестиции
Коментари Харесай

Георги Вулджев: политическата нестабилност ограничава чуждестранните инвестиции в България

Политическата неустойчивост е допълващ икономическия фактор, който лимитира задграничните вложения в България . Това съобщи пред БНР икономистът Георги Вулджев.

По думите му бруто капиталообразуване е основният съставен елемент в Брутният вътрешен продукт, който демонстрира равнището на вложенията като цяло от общата икономическа интензивност в една страна. Той уточни, че откогато сме влезнали в Европейски Съюз, по този индикатор ние изоставаме съществено от Румъния. Разликата е с няколко процентни пункта. Икономическият напредък в дълготраен проект зависят от спестявания, от вложения в капитал, добави той.

Вулджев посочи, че е малко евентуално новият парламент да изготви държавен Бюджет за 2023 г . По-реалистично е да бъде признат бюджет, препоръчан от служебното държавно управление, посочи икономиста.

Той посочи, че във фискално отношение обстановката прогресивно се утежнява. Според него точно поради това е добре да няма предизборно свързани спекулации с бюджета.

От 2020 година насам няколко Народното събрание одобриха бюджети с неблагоразумни фискални политики, изключително в областта на разноските. Ако желаеме да подсигуряваме фискална непоклатимост в идните години, има потребност от заледяване на разноски в бюджета. В този смисъл е рисково слагането на бюджета като политически пленник в сделки, добави Вулджев.

Той дефинира растежа в държавните разноски като главен източник на фискални опасности сега .

Не можем да си позволим спомагателни нови разходи, които ще ни усилят недостига . Няма по какъв начин да чакаме и същия растеж от данъчните доходи. Голямото възобновяване на икономическата интензивност след пандемията към този момент мина. Няма от кое място да пристигна нов прилив на доходи, толкоз значителен, какъвто видяхме през предходната година, посочи икономиста.

В кратковременен проект е значимо да не се гласоподават нови крупни разноски, изключително за обществени заплащания. Колкото е допустимо да се лимитират към този момент гласуваните разноски - спешни помощи, сподели още Георги Вулджев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР