Политическата несигурност остава важен негативен риск за икономиката на България.

...
Политическата несигурност остава важен негативен риск за икономиката на България.
Коментари Харесай

Fitch: Политическата несигурност остава важен риск за България

Политическата неустановеност остава значим отрицателен риск за стопанската система на България. Отново зародилите вероятности за нови избори могат да забавят усвояването на Плана за възобновяване и резистентност, който бе утвърден през април. Въпреки това, рисковете от по-съществено закъснение наподобяват лимитирани към момента в резултат на устойчивостта на стопанската система през последните години към вътрешни и към външни шокове.

Това предвижда интернационалната рейтингова организация Fitch, която удостовери кредитния рейтинг на България ‘BBB’ с позитивна вероятност.

Положителната вероятност отразява проектите за участие в еврозоната, показват от рейнинговата организация. Fitch отбелязва, че управляващите в България остават ангажирани с приемането на еврото до 2024 година, като рисковете към времевия небосвод произлизат основно от външни фактори. От рейтинговата организация не чакат закъснение с повече от една година на приемането на еврото, при положение, че страната не успее да извърши критериите за участие в еврозоната през 2023 година, защото считат, че на равнище Европейски Съюз има явен ангажимент за ускорение на този развой

Fitch Ratings предвиждат растежът на Брутният вътрешен продукт да се забави до 3% през 2022 година спрямо постигнатите 4,2% през 2021 година Причините са по-високата инфлация и по-слабото търсене в страната и от чужбина.  

Анализаторите предвиждат, че бюджетният недостиг може да се усили до 4,9% от Брутният вътрешен продукт през тази година в резултат на ограниченията за поддръжка на жителите и бизнес с актуализацията на бюджета. През 2023 година дефицитът ще намалее до 2,9% от БВП с понижаване на натиска върху разноските, а равнището на държавния дълг на България остава доста ниско в съпоставяне със страните от Европейски Съюз със същия рейтинг „ ВВВ “.

Основните фактори, които може да доведат до повишение на рейтинга, са прогрес към присъединението към еврозоната, в това число по-голямо доверие в България да дава отговор на критериите за участие и възстановяване на капацитета за напредък на стопанската система.

Обратно, доста закъснение на присъединението към еврозоната, би довело до намаление на кредитния рейтинг на България.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР