Политическата криза в Хонконг навлезе във втората си седмица, след

...
Политическата криза в Хонконг навлезе във втората си седмица, след
Коментари Харесай

Протестиращи заляха улиците на Хонконг с нова решимост и още по-дълъг списък с искания

Политическата рецесия в Хонконг навлезе във втората си седмица, откакто рекордният брой стачкуващи, изпълнили улиците на града през вчерашния ден, отхвърлиха извинението на основния админ на територията Кари Лам и обявиха, че ще продължат битката против противоречивия закон, който тя се опита да прокара, написа английският в. " Гардиън " във връзка събитията в някогашната английска колония. След внушителния митинг - най-големият в историята на Хонконг - Лам се извини в изказване за метода на държавното управление във връзка със законопроекта за екстрадицията. Тя обаче не извърши нито едно от основните претенции на стачкуващите: да отдръпна напълно законопроекта, да приключи репресиите над деятели и да потърси отговорност на полицията за бруталните й дейности на предходните митинги, а също да подаде оставка, отбелязва вестникът.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо сподели, че президентът Доналд Тръмп ще повдигне въпроса за човешките права в Хонконг на възможна среща с китайския си сътрудник Си Цзинпин на форума на върха на Г-20 в Япония този месец. Китайската цензура прави всичко допустимо да трие или блокира новините за най-новите митинги. Демонстрациите бяха доста едва отразени в държавните медии, които се концентрираха върху обвиняванията в " задгранична интервенция ". В публицистична публикация англоезичният китайски вестник " Глоубъл таймс " предизвести Съединени американски щати да не употребяват Хонконг като " разменна монета " в комерсиалните договаряния и съобщи, че размириците в Хонконг единствено ще втвърдят още повече позицията на Пекин във връзка с Вашингтон, добавя " Гардиън ".

Протестиращи заляха през вчерашния ден улиците на Хонконг с нова решителност и още по-дълъг лист с претенции, отхвърляйки замразяването на противоречив законопроект за екстрадицията и задълбочавайки политическата рецесия, обхванала полуавтономната територия, написа " Ню Йорк таймс ". Огромният мащаб на демонстрацията ясно сподели, че хората не са задоволени от краткотрайното заледяване на законопроекта и последвалите извинения на основния админ на Хонконг Кари Лам, че се съмняват в искреността й и считат, че е подхванала тези стъпки, единствено тъй като е под напън. Решителността на участниците в митингите провокира земетресения в Пекин, подлагайки на тестване усърдно градения от президента Си Цзинпин имидж на мощ и подготвеност, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

Огромният по мащаби нов митинг в Хонконг през вчерашния ден цели да поддържа натиска върху държавното управление, написа френският в. " Монд ". По силата на правилото " Една страна, две системи ", датиращ от времето преди връщането му на Китай, Хонконг се употребява на хартия от непознати в останалата част на Китай права като независимост на словото и на демонстрации, които би трябвало да останат в действие до 2047 година Все повече поданици на някогашната английска колония обаче считат, че Китай е на път да се откаже от подписаното с Лондон съглашение със съучастничеството на локалното държавно управление. Те се боят, че може да изгубят свободите си доста преди приключването да контрактувания 50-годишен период след предаването на Хонконг на Китай през 1997 година, акцентира " Монд ".

Френският районен вестник " СюдУест " отбелязва, че протестното придвижване надвишава въпроса за екстрадициите и е израз на доста по-мащабно неодобрение против държавното управление и против Пекин, упрекнати, че от години лимитират от ден на ден свободите в полуавтономната територия.

 

По материали на Българска телеграфна агенция

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР