Политическата криза в Германия се задълбочава, след като Ангела Меркел

...
Политическата криза в Германия се задълбочава, след като Ангела Меркел
Коментари Харесай

Половин Германия иска нови избори

Политическата рецесия в Германия се задълбочава, откакто Ангела Меркел не съумя да сформира така наречен Ямайска коалиция. Вследствие на което е доста евентуално страната да тръгне към нови изключителни парламентарни избори. А и половината германци се изричат в поддръжка на такава стъпка. Това излиза наяве от социологическо изследване на авторитетния вестник " Билд ".

Според резултатите от него 49,9% от интервюираните поддържат концепцията за предварителен избор, съобщи бТВ. В същото време едвам 20 на 100 от запитаните са за другата опция – малцинството в Бундестага да сформира ново държавно управление. В същото време 48,5% считат, че Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е постъпила вярно, като е отказала да влезе в нова ръководеща коалиция с консерваторите на Меркел. На противоположното мнение пък са единствено 18%.

На изборите през септември ГСДП, която 4 години управляваше дружно с канцлера, не се показа добре. Провалът на договарянията сред консервативния блок на Меркел, СвДП и Зелените провокира политическа неустановеност в Германия и сложи на дневен ред опцията за предварителни избори.

В проучването се показва, че съгласно 28% от запитаните отговорност за неуспеха на договарянията носи Кристиан Линднер, водачът на СвДП, съгласно 27% - самата Меркел, а единствено 13% упрекват за това водача на Зелените Джем Йоздемир.

Всеки четвърти счита, че Меркел би трябвало да се кандидатира още веднъж за канцлер, в случай че има предварителни избори. 24 на 100 биха предпочели нейната партия Християндемократически съюз да издигне различен претендент, въпреки да няма необикновен консенсус кой да бъде.

Председателят на немската Свободна демократическа партия не вижда смисъл да бъдат подновявани договарянията за ръководеща коалиция с присъединяване на либералите, консервативния блок Християндемократически/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) и Зелените. Той съобщи това в оповестено през вчерашния ден изявление за немския вестик " Франкфуртер алгемайне цайтунг”. " В такава политическа настройка и с такова политическо наличие няма смисъл да се стартират отначало договарянията ", сподели Линднер.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР