Политическата криза в Австрия се задълбочава, а медиите я описват

...
Политическата криза в Австрия се задълбочава, а медиите я описват
Коментари Харесай

Кризата в Австрия се задълбочава

Политическата рецесия в Австрия се задълбочава, а медиите я разказват като най-сериозната за страната от 1945 година насам.
Ситуацията се усложни, откакто нощес канцлерът Себастиан Курц разгласи, че е предложил на президента да уволни министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, който е представител на крайнодясната Австрийска партия на свободата. Това искане е казус в историята на Австрия. В Австрия президентът е този, който има пълномощията да подхваща сходни стъпки, отбелязва Ройтерс.
Курц стимулира решението си с това, че Кикъл е забъркан в събитията от скандалния видеозапис с някогашния водач на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе, който допреди броени дни беше вицеканцлер на Австрия. По времето, когато през лятото на 2017-та Щрахе се е срещнал с представилата се за племенница на съветски олигарх " Альона Макарова " и й е заречен великодушни публични поръчки и надзор върху най-четения таблоид в. " Кроне цайтунг ", Кикъл е бил общоприет секретар на Партията на свободата.
Същевременно президентът Александър Ван дер Белен разгласи, че няма да подпише подреденото от Кикъл назначение на доближения му Петер Голдгрубер за Генерален шеф за социална сигурност. Преди това говорителката по въпросите на сигурността на Австрийската социалдемократическапартия Ангела Луегер окачествява назначението на Голдгрубер в тази трагична фаза " неизразим скандал ".
В отговор крайната десница се отдръпна от държавното управление. Австрийската партия на свободата разгласи, че всички нейни министри напущат кабинета на Курц.
Социал-демократите пък желаеха оставката на самия Курц и се готвят да внесат избор на съмнение. Ако към опозицията се причисли и напусналата държавното управление Партия на свободатата, Курц няма да има болшинство в Народното събрание. Което също е казус в австрийската история.
Канцлерът ще разполага с 62 от 183 гласа, а 121 няма да са на негова страна. Тогава вотът на съмнение ще мине, което също не се е случвало различен път в историята.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР