Политическата криза се изостря в Италия след призив за импийчмънт

...
Политическата криза се изостря в Италия след призив за импийчмънт
Коментари Харесай

Кризата в Италия: Призив за импийчмънт на президента след вето за министър

Политическата рецесия се изостря в Италия след апел за импийчмънт на президента, който наложи несъгласие върху избора на нов финансов министър, съобщи Би Би Си.

Серджо Матарела съобщи, че не може да назначи на поста евроскептика Паоло Савона (81 г.), като се аргументира с безпокойствата на вложителите.

Решението на президента, огласено късно в неделя, постави завършек на устрема на две популистки партии да образуват съдружно държавно управление.

Матарела (76 г.) сподели, че би приел всеки препоръчан министър за поста, с изключение на Савона, който бе нарекъл еврото „ немска клетка “ и сподели, че Италия се нуждае от проект за излизане от единната европейска валута, „ в случай че е належащо “. " Конти обаче отхвърли да го смени и върна проучвателния мандат ", добави той.

Президентът може в този момент да назначи механически министър председател, само че предварителни избори наподобяват все по-вероятни. Той предложения на среща Карло Котарели (64 г.) – някогашен изпълнителен шеф на Международния валутен фонд (МВФ), който може да образува краткотраен кабинет.

Популисткото придвижване „ Пет звезди “ на Луиджи Ди Майо и десничарската партия „ Лигата “ на Матео Салвини, които се опитваха да образуват съдружно държавно управление, остро разкритикуваха ветото на президента. Двамата водачи осъдиха ветото на Матарела, като споделиха, че то е резултат от натиска на Германия, рейтингови организации и финансови лобита.

Салвини, който бе най-големият бранител на Савона и също е евроскептик, съобщи, че Италия не е „ колония “ и че „ не може Германия да ни споделя какво да вършим “.

„ Защо просто не кажем, че в тази страна е безсмислено да гласуваме, защото рейтингови организации и финансови лобита дефинират държавните управления “, съобщи Ди Майо и прикани за импийчмънт на президента Матарела.

„ Надявам се допустимо най-скоро да дадем думата на италианците, само че първо би трябвало да разчистим едно нещо. Първо – импийчмънт на президента…, по-късно избори “, сподели той.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР