Политическата коректност започна да се спазва и в езиците за

...
Политическата коректност започна да се спазва и в езиците за
Коментари Харесай

Python също се отказва от служебните думи master/slave

Политическата уместност стартира да се съблюдава и в езиците за програмиране. Миналата седмица известният Python разработчик Виктор Стинър (Victor Stinner) от Red Hat сподели четири недоволства. Оплакванията са от евентуално оскърбителните термини master/slave (господар/роб) , които са служебни думи в кода на Python. Авторът предлага те да бъдат сменени със обществено неутрални думи, които не оскърбяват хората, чиито предшественици са били плебеи. Като вероятни други възможности се оферират термините parent/worker.

Тези промени напълно не са нещо ново. Това е една нова наклонност в другите езици за програмиране и в технологиите. Стинър дава образци за аналогични промени в Redis, Drupal, CouchDB и Django. В програмните езици Django и CouchDB термините master/slave са сменени с leader/follower.

Стинър си разреши да каже, че „робовладелческата“ терминология въпреки всичко може да бъде оставена за някои термини, като да вземем за пример master в Git, postmaster и така нататък

Но не би. Разгоря се страхотна полемика. Редица консуматори и програмисти са на мнение, че тези служебни думи в програмните езици се асоциират с робството и неравноправието. Други акцентират, че това са просто наложили се с времето програмистки термини, които нямат нищо общо с одобряването на робството.

В последна сметка самият основател на езика Python Гуидо ван Росум реши да махне политически неточните думи master (господар) и slave (роб). Към сегашен ден Python е на трето място в рейтинга за най-използваните програмни езици.

Измененията ще влязат в действие от версия Python 3.8. Служебните думи master и slave ще бъдат сменени с child и worker (дете и работник).

Гуидо ван Росум реши да направи това, тъй като почнал да получава прекалено много писма с недоволства от тази терминология. Той не е желал да се изрича обществено, с цел да избегне ругателствата и обвиняванията в дискриминация, расизъм и какво ли още не.

Само че пораждат нови проблеми. Замяната на служебните думи ще докара до противоположна несъответственост. Тоест, стратегиите, написани на предходната версия на Python, няма да работят с новата версия на езика.

Има и още. Разработчиците и програмистите обръщат внимание, че документите на Python не дублира документите на Linux. А в действителност точно оттова идва потреблението на термините master/slave. По този метод, в случай че измененията влязат в действие единствено за Python, това ще докара до отклонения в Linux стандарта. Грубо казано, едни и същи функционалности в документите на Python и Linux ще бъдат описвани по друг метод. Навярно ще бъдат поискани промени и в документи на Linux. Но надали Торвалдс ще се съгласи с сходно нещо.

Всичко това наподобява стартира през 2004 година, когато групата за мониторинг Global Language Monitor назова master/slave „политически най-некоректния термин на годината“. Веднага се появиха деятели, които се възползваха от обстановката.

Всичко доближи грандиозни мащаби. Съвсем не на смешка основателите на СУБД Redis обмислят премахването на master и slave. Там се оферират напълно съществени промени, като да вземем за пример преименуване на интервенциите SLAVEOF в REPLICAOF и така нататък

В редица конгреси потребителите иронично означиха, че остава неуреден въпроса със сигналите на шините PCI Master и Slave.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР