Политическата картина е един от множеството фактори, които влияят на

...
Политическата картина е един от множеството фактори, които влияят на
Коментари Харесай

Юрий Асланов: Ние сме бедни, болни и глупави

Политическата картина е един от множеството фактори, които въздействат на демографските процеси. Това сподели за аудиокаста " Това е България “ на " Фокус " социологът Юрий Асланов. " През последните години, когато рецесията се задълбочи, прерасна в парламентарна, съвсем в конституционна, този фактор играе доста по-силна роля на смяната на моделите на обществено държание на хората. Изгражда чувство за неустановеност за бъдещето, на нерешителност в утрешния ден, което малко или доста, оказва въздействие, въпреки и непряко, върху въздържането от повишение на раждаемост, върху метода, по който хората построяват житейските си проекти за бъдещето и най-много върху засилващото се напрежение, натискът на миграцията “.

Ние сме най-бедната страна в Европейски Съюз и свикнахме с това определение, че когато става дума за разнообразни типове ранглисти в границите на Европа, ние сме на дъното, добави Асланов. " Т.е. ние сме най-бедната страна, с най-високо обществено разслоение, т.е. лидиращи обществени, имуществени и всевъзможни други неравенства, труднопреодолими, тъй като не се показва политическа воля за превъзмогването на тези неравенства, не се вършат промени, които да предотвратят тези растящи неравенства. Ние сме страната в Европейски Съюз, която е с най-ниска междинна дълготрайност на живота и с най-голям дял на болести, които заплашват живота, освен здравето на хората. Заедно с това ние сме страната в Европейски Съюз, в която най-бързо пораства функционалната неначетеност на популацията. Т.е., в случай че мога по този начин да се изразя на най-популярния диалект, ние сме небогати, заболели и глупави. И до момента в който сме такива, и не намерим положителен отговор на решенията по тези три въпроса, не се измъкнем от тази яма, въобще не може да се надяваме да пречупим неприятната наклонност на демографската обстановка в България “.

Когато четем данните на статистиката, приблизително годишно България понижава с 50 хиляди души, всяка седмица изчезва по едно село и всяка година по един регионален град, обясни Асланов. " Ако тази наклонност не бъде пречупена или най-малко арестувана, прогнозите са, че до 2040 година популацията на България ще спадне под 6 милиона души, а делът на хората над 65-годишна възраст ще надвиши една трета. Икономистите могат незабавно да ви разяснят какво значи това за стопанската система, а политиците би трябвало да са наясно, че като домино ще рухнат всички обществени стени. Т.е. основата, върху която политиците ръководят тази страна и построяват доверие към себе си. То така и така е ниско. “

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР