Политическата и социална криза в Пуерто Рико се задълбочи, след

...
Политическата и социална криза в Пуерто Рико се задълбочи, след
Коментари Харесай

Съдът в Пуерто Рико иска изземване на телефоните на губернатора и негови приближени

Политическата и обществена рецесия в Пуерто Рико се задълбочи, откакто правосъдните управляващи на карибския остров издадоха заповед за разкриване и изземване на мобилните телефони на губернатора Рикардо Росело и главите му помощници и доближени поради абсурда, довел до продължаващите над 10 дни всеобщи митинги в страната, съобщи Ройтерс.

Демонстрациите, постоянно стигащи до принуждение, изкараха в понеделник към 500 000 души по улиците на столицата Сан Хуан с претенции за оставка на губернатора. Това е следващата рецесия, обхванала банкрутиралия остров със статут на свободно присъединена към Съединени американски щати територия с население от 3,2 милиона души, които са американски жители.

Карибският остров още не може да се съвземе от урагана преди две години, който умъртви към 3000 души, аргументи вреди за близо 100 милиарда $ и голяма корупция.

Пуерто Рико бе разтресен в средата на месеца от така наречен скандал Чатгейт след разкрития на Центъра за проверяваща публицистика за наличието на чатове в Телеграм сред губернатора и високопоставени локални политици. Според вестник "Нуево дия " мъжете си разменяли женомразки вицове и хомофобски мнения, в това число против артиста Рики Мартин, както и оскърбителни забележки по адрес на жертвите на смъртоносния вихър Мария през 2017 година

Росело, който е от Новата прогресивна партия на Пуерто Рико, обвързвана с Демократическата партия, съобщи в неделя, че няма да се кандидатира за нов мандат през ноември 2020 година и ще напусне партийното управление. "Допуснах неточности и сервирах извинения ", съобщи той във видеозапис във Facebook. Опонентите му обаче са възмутени от неговия отвод да подаде оставка, показва Агенция Франс Прес.

Съдебната призовка изисква да бъдат конфискувани телефоните на Росело и на още 11 души, забъркани в скандалните замени на вицове и мнения. До момента обаче единствено един от тях - шефът на военния щаб Рикардо Йеранди, обществено съобщи, че е предал телефона си. Вчера той подаде и оставка, като сподели, че е получил закани и би трябвало да се погрижи на първо време за благополучието на фамилията си.

Говорителката на локалното правосъдно министерство Мариана Кобиън сподели, че заповедта за изземване на мобилните телефони на 11-те е в развой на осъществяване, само че отхвърли да заяви дали губернаторът е предал своя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР