Политическа партия Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) е

...
Политическа партия Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) е
Коментари Харесай

Предизборни програми: Какво обещава ГЕРБ след вота на 2 октомври


Политическа партия „ Граждани за европейско развиване на България “ (ГЕРБ) е основана през 2007 година. От тогава взе участие поредно в парламентарните избори от 2009 година до 2021 година. В този интервал сформира три държавни управления с министър-председател Бойко Борисов.

Върху този политическа основа партията построява предизборната си стратегия за вота на 2 октомври:

Финансова политика

По отношение на фискалната политика ГЕРБ поставя акцент върху сферата на вложенията. От политическата мощ оферират повишение на опциите за набиране на капитали и вложения посредством Българската фондова борса. Виждането е това да се реализира посредством продажбата на миноритарни дялова от обществените предприятия (до 15%), както и посредством прехвърлянето на издаването на държавни облигации напълно към лицензирания пазарен оператор БФБ и на регистъра им към Централен Депозитар АД.

ГЕРБ желаят опазване на актуалната данъчна политика, въвеждане на курс по финансова просветеност в междинното обучение и данъчни тласъци за бизнеса.

Според ГЕРБ, в случай че предложенията бъдат осъществени, наред с участието в Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, в границите на един мандат междинната работна заплата ще доближи 1400 евро.

Икономика

В стопанската система поставените цели са постигане на Брутният вътрешен продукт на 110 милиарда евро, както и шесткратно нарастване на обществените разноски за нововъведения.

Предвижда се улеснение на административния режим за нови ВЕИ мощности, включване в европейската самодейност за слънчеви покриви, продължение на програмата за саниране на здания и пилотното използване на геотермална сила.

От партията залагат унищожаване на 50 на 100 от административната и регулаторна тежест.

Социална политика

Относно младежите да бъде създадена стратегия „ 60/40 “ за 60 000 младежи, които след довеждане докрай на учебно заведение и/или университет да останат да работят в България за интервал от 12 месеца. Като страната да поеме 60% от осигурителният им приход, а след приключване на този интервал, работодателят да има обвързване да резервира заетостта за интервал от 12 месеца.

Геополитика

Във външнополитически проект ГЕРБ залага на участие в еврозоната, присъединение към Шенген, интензивност при оформянето на общата политика на Европейски Съюз за сигурност и защита, поддръжка за суспендирането на визовото съглашение с Русия като се изключи съветските жители, заемащи позиция против дейностите на Кремъл в Украйна.

По отношение на войната в ГЕРБ желае приемане на решение за оказване на публична българска военна помощ за Украйна.

Енергетика

Като основен от партията в бранша извеждат израза – „ България – незаобиколим фактор на енергийния пазар “ . Стратегията на ГЕРБ е това да стане посредством вложения и развиване във възобновими източници на сила, разширение на потенциала на газовото вместилище „ Чирен “, построяването на ново вместилище и нов междусистемен електропровод, допускащ експорт и импорт на ток.

Изграждането на терминала за полутечен природен газ (LNG) до Александруполис ще разреши обезпечаването на 500 млн. куб. метра полутечен газ.

Решението на енергийната рецесия е запазване на терминали в „ Александруполис “, увеличение на азерските газови доставки, интернационален търг за доставки на полутечен природен газ, обезпечаване на нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “, обезщетения за бизнеса за цените на електрическата енергия и газа, както и рандеман на енергийни запаси в Черно море.

Правосъдие

От ГЕРБ дават обещание да разширят правосъдния надзор върху актовете на прокурорите и в частност – отводите за формиране на досъдебно произвеждане. Също по този начин да се вкара " ексклузивитет на правосъдния състав " (съдебният състав да заседава без спиране до момента в който реши делото).

С цел предварителната защита на произшествия партията желае да бъдат прецизирани на незаконните сформира за причиняване на гибел и телесни повреди при възможен предумисъл, както и правилник за лишаване на моторно транспортно средство при приложимост на алкохол или опиати.

Образование

Според ГЕРБ средствата за обучение би трябвало да бъдат нараснали до 5 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната. Учителските заплати да са на равнище 125% от междинната за страната. Предвижда се разширение на програмата „ Бизнесът преподава “, бюджетно финансиране на училищен практики, както и осъществяване на стратегия за финансиране на училищен пътувания по лист с национални и районни туристически направления.

Във висшето обучение се залага бюджет, отговарящ на 1% от Брутният вътрешен продукт. В рамките на мандат би трябвало да бъдат построени 10 студентски кампуси, а 25 общежития – актуализирани. От партията са на мнение, че би трябвало да се завишат условията за придобиването на висше обучение.

Регионална политика и инфраструктура

Като цели в бранша ГЕРБ слага цялостното създаване на Автомагистрала „ Хемус “ до 2026 година, Автомагистрала „ Струма “ до 2027 година, Автомагистрала „ Европа “ до 2023 година, начало на градеж на автомагистрала от Русе до Велико Търново, разширение на Автомагистрала „ Тракия “ сред София и Пловдив и тунел под „ Петрохан “.

Трябва да бъде основана „ Водна карта “, а ръководството на водите да се концентрира в народен орган, допълват от ГЕРБ.

По отношение на пенсионната система плануват гладко увеличение на изискуемите възраст и стаж за придобиване право на пенсия, годишно осъвременяване на пенсиите, преразглеждане на режима на пенсиониране на така наречен „ категорийни служащи “ и повишение на адекватността на пенсиите, несвързани с трудова активност.

Здравеопазване

Ръст в бюджета на НЗОК, който да докара до разширение на дейностите за профилактика на хроничните незаразните и обществено значимите болести е една от ограниченията в опазването на здравето.

Заплатите на доктор и магистър-фармацевт да доближи размера на 3 междинни брутни работни заплати в обществения бранш, а на санитарите и болногледачите да се изравнят с работната заплата в обществения бранш.

ГЕРБ планува Здравноосигурителният модел и надграждането му с доброволни фондове. Подобряване лекарствената политика и регулация ще стане посредством дейно ръководство на дефицита на лекарствени артикули и рационализиране на ценообразуването.

Обществен ред (МВР)

По отношение на Министерството на вътрешните работи ГЕРБ предлага възобновяване на закритите от политическото управление на Министерство на вътрешните работи районни полицейски ръководства и сектори.

Акцент е подложен върху осъвременено обучение, образование и актуализирана материална база за образование на Академията на Министерство на вътрешните работи.

Опазването на публичния ред ще става чрез засилено видеонаблюдение, ресурсно застраховане на проверяващите органи и нови коли за полицията.

Отбрана

През 2023 година средствата за защита да доближат 2% от Брутният вътрешен продукт, окончателното придобиване на изтребителите Ф-16 и нарастване на възнагражденията на военнослужещите са измежду главните цели в областта на Министерството на защитата.

В седмицата преди изборите bTV ще показа стратегиите на партиите, които съгласно социологическите изследвания, имат късмет да влязат в 48-ото Народно заседание.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР