Политическа криза в Австрия след акцията на прокуратурата в канцлерството

...
Политическа криза в Австрия след акцията на прокуратурата в канцлерството
Коментари Харесай

Разследване за корупция: Използвал ли е Себастиан Курц държавни пари за медиен комфорт?

Политическа рецесия в Австрия след акцията на прокуратурата в канцлерството и новото следствие за корупция във властта.

Австрийската прокуратура претърси кабинети в канцлерството, финансовото министерство и централата на Народната партия.

От институцията имат съмнения, че канцлерът Себастиан Курц е употребявал държавни пари, с цел да си обезпечи позитивен медиен облик в прочут австрийски таблоид.

Според източници на bTV сметката за медийни услуги възлиза на над 1 млн. евро и е заплатена от финансовото министерство.

Всичко стартира през 2016 година, когато Курц е към момента външен министър на Австрия и влиза в конкуренцията за канцлер.

Според прокуратурата Томас Шмид, тогавашен общоприет секретар на финансовото министерство, уговоря публикуването на манипулирани социологически изследвания в издания на медийната група Österreich.

Разследващите считат, че до 2018 година за въпросните изявления са употребявани държавни средства, идващи непосредствено от финансовото министерство.

От партията на Курц отхвърлят обвиняванията.

“Това са все същите скалъпени обвинявания, които имат единствено една цел - да нанесат огромни вреди на Себастиян Курц и на Австрийската национална партия”, съобщи Аугуст Вьогингер от АНП.

Опозицията изиска Курц да подаде оставка. От съдружната партия на Зелените намерено сложиха под въпрос способността на канцлера да остане на поста. Специално послание направи и президентът.

„ Свидетели сме на нещо извънредно - поредност от обиски и държавната прокуратура проверява нов случай. При такива случаи и значимо да се придържаме към разпоредбите на правовата страна “, сподели Александър ван Белен.

Себастиан Курц отхвърли да има връзка с отправените обвинявания и сподели, че не вижда причина да подава оставка преди да е завършило следствието.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР