Политическа или задкулисна договорка и изпълнение на волята на гражданите

...
Политическа или задкулисна договорка и изпълнение на волята на гражданите
Коментари Харесай

"Политическа сделка" и "задкулисна договорка": политическите сили коментираха искането за оставката на Гешев

Политическа или подмолна сделка " и " осъществяване на волята на жителите " - към тези тези се сплотиха част от парламентарно показаните сили малко откакто се разбра, че шестима членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) са предложили р Иван Гешев поради тежко нарушаване на служебните отговорности.

Предложението идва ден откакто претендентът на ГЕРБ за министър-председател разгласи, че в случай че заеме поста, ще изиска правосъдният министър в кабинета й да изиска освобождението на Гешев. Същия ден Движение за права и свободи поддържа желанието й.

От най-голямата политическа мощ разясниха предлагането сбито. Председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи: " всяко деяние би трябвало да бъде подчинено на законите и Конституцията, тъй като противното даже да е доста добре целесъобразно политически, ще внесе прецеденти, които по-късно ще отекват дълго време ".

От " Продължаваме промяната - Демократична България " заподозряха " политическа договорка " зад дейностите на прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет. Юристът Атанас Славов съобщи, че за обединението е необяснимо по какъв начин тези членове са си сменили мнението " за една нощ в случай, че доскоро са го подкрепяли ". Според него в договорката вземат участие политическите сили, които сега договарят за държавно управление - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ".

" Необяснимо е по какъв начин ГЕРБ и Движение за права и свободи, които постоянно бранеха Гешев против доста очевидни негови нарушавания по какъв начин по този начин за един ден реализираха съглашение за неговото махане. Това са по-скоро доказателства за политизация. Гешев към този момент им пречи да осъществят своята визия за ръководството на страната ", сподели Славов.

Според него този път или ще стигне до решение на Висш съдебен съвет за неговото премахване или той ще бъде заставен да си подаде оставката.

Съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов пък написа във " Facebook ", че " промяната на Гешев със Сарафов, подготвяна от ГЕРБ и Движение за права и свободи, не е правосъдна промяна ".



И във " Възраждане " заподозряха " подмолни сделки " в дейностите на прокурорската гилдия. Според проруската групировка обаче те са сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ". В същото време обаче водачът на партията Костадин Костадинов отхвърли хипотезата, че оставката на Гешев е залог за държавно управление и допусна, че надали това искане надали ще бъде сполучливо.

Според зам.-председателя на " ИТН " Филип Станев е отражение на настояванията на българските жители за оставката на Гешев. " Това да се показва волята на българските жители, когато тя е ясно изразена демонстрира, че тези хора от Висш съдебен съвет са се включили към позицията на българските жители ", счита Станев. Той отхвърли тезите на сътрудниците си от другите политически сили като сбито разяснява, че политиката не трябва да се меси в правосъдната система, само че удостовери, че " ИТН " поддържа отстраняването на основния прокурор.

От Движение за права и свободи отхвърлиха да разясняват, а представители на Българска социалистическа партия не бяха открити в Народното събрание за коментар. По-рано през днешния ден обаче водачът на социалистите Корнелия Нинова, която минава през оставката на Гешев.

 " Тази неразбираема обстановка ": И ГЕРБ, и Движение за права и свободи към този момент не желаят Гешев. Какви са ходовете на правосъдния съвет

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР