Политическа група 5“ внесе доклад за иницииране на местен референдум

...
Политическа група 5“ внесе доклад за иницииране на местен референдум
Коментари Харесай

Референдумът за инсталацията за отпадъци скара съветниците в София

Политическа група 5 “ внесе отчет за иницииране на локален референдум за построяването на апаратура за горене на RDF боклуци в София. Доклад с повече от 10 страници причини и претекстове бе входиран в деловодството на Столичния общински съвет. Документът е подписан от 15 общински съветници от целия опозиционен набор в локалния парламент.  
 Съветници от ПГ 5 желаят референдум за инсталацията за боклуци в София
Въпросът за локалния референдум за създаване на апаратура за изгаряне на RDF-отпадъци е прекомерно значим, с цел да си разрешават ръководещите в Столична община да се подиграват с него. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия - София и ръководител на групата на социалистите в Столичния общински съвет Калоян Паргов. Той направи коментара, откакто стана ясно, че импортираният през вчерашния ден от общо 15 общински съветници от 4 групи в СОС - Българска социалистическа партия и представители на Група 5, " Сердика " и ДСБ от Реформаторски блок Доклад с искане за локален референдум за създаване на апаратура за горене на RDF в София е бил разпределен за разглеждане в комисии още от през днешния ден.

" Настояваме общинските съветници да се срещнат обширно и деликатно с претекстовете в него и желаеме мнението на кмета Йорданка Фандъкова, съобщи Калоян Паргов. Действията на ГЕРБ в Следствен отдел към окръжна прокуратура въобще не ме изненадват, изцяло в техен жанр е да принуждават общинските съветници да гласоподават нещо, с което не са се срещнали. Така беше и с последния Доклад, обвързван със завода за отпадък, който беше импортиран за гласоподаване напролет. Пуснаха ни го един ден преди да го преглеждаме освен това без плана и без финансовата аргументация. Сега се пробват да пробутат и референдума по същата формула. Колко от членовете на комисиите, които заседават през днешния ден и гледат Доклада, са го прочели и са го осмислили?! Това желая да знам. Председателят на СОС Елен Герджиков е задължен в период от 3 дни да го разпредели за гледане в Комисиите, само че няма предписание в 24-часов период да бъде прегледан от членовете на тези комисии. Това не е изключителна точка. Срокът за гласоподаване на Сесия на СОС на сходен отчет е един месец, с цел да може всички съветници да прочетат отчета, да се срещнат и да осмислят претекстовете, с цел да вземат решение дали да го поддържат или - не ".

Въпросите, на които жителите на София биха имали опция да отговорят, в случай че бъде извършен локален референдум, са три. Първият е - съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 милиона евро, от които 67 милиона евро заем за създаване на инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на боклуци? Вторият - съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/отпадъци да се построи в центъра на София, регион Сердика, бул. „ История Славянобългарска ”, на територията на Топлоелектрическа централа “София ”? И третият - съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/отпадъци да се построи до Завода за механично и биологично отнасяне на боклуци в местността „ Садината ” до село Яна?

“Основният спор в Столичния общински съвет беше точно за мястото на създаване на инсталацията за горене на RDF. Тогава с доста „ нежно “ болшинство беше определено да бъде на територията на Топлоелектрическа централа „ София “, напомни Калоян Паргов. Видяхме, че софиянци също са много комплицирани. Появиха се доста анкети, в които мненията бяха разнопосочни. В последна сметка, по толкоз значим въпрос за жителите, би трябвало да се чуе и тяхното мнение. Защото казусът със нечистия въздух в София, за който най-сетне през 2017 година ръководещите в Следствен отдел към окръжна прокуратура бяха принудени да признаят, е много стеснителен. При това той се прояви, откакто същите тези ръководещи бяха вложили над 600 милиона лв. за справяне с него. И тук да ги попитам – тези пари напразно ли бяха хвърлени? И не на последно място считам, че жителите имат право да заявят мнението си по въпросите, които се отнасят до качеството на живота им в града. Доказателство за това е и зародилото голямо напрежение към ремонта на улица „ Граф Игнатиев “ и градинката пред църквата „ Свети Седмочисленици “.

Калоян Паргов напомни, че позицията на Българска социалистическа партия е инсталацията за изгаряне на отпадъците да бъде построена на площадката на завода в местността „ Садината “. „ Така ще бъдат спестени разноски за превоз, няма да бъде в допълнение замърсяван въздухът в столицата. Все отново Топлоелектрическа централа „ София “ се намира в централната градска част и вероятно замърсяване от него ще се отрази на качеството на живот на над 200 000 души, които живеят в кварталите и селата в близост. Нека не забравяме, че в последните статистически отчети за продължителността на живота, данните демонстрираха, че ние живеем с 2,5 години по-малко поради нечистия въздух в града ни. А съгласно специалисти, местността „ Садината “ е доста подобаваща за създаване на сходна апаратура, защото въздушните маси се движат от запад на изток и вероятността запрашаването да се върне в София е оскъдна. Не инцидентно навръх това място преди години е бил издигнат и заводът „ Кремиковци “.

Заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова добави, че се надява този път Столична община да сътвори добър казус и да утвърди провеждането на локален референдум за разлика от отхвърления преди време във връзка със „ Софийска вода “. „ Дано ръководещите да не се уплашат от мнението на жителите, сподели тя. - Всички сме длъжни да вземем поради другите отзиви на хората. Всяка една от групите, които сложиха въпросите си за бъдещия локален референдум, ще си ги пази със съответните доводи и причини. В последна сметка софиянци сами би трябвало да изберат, това е тяхно право. Дори и да не събере нужното болшинство този референдум, с цел да стане наложителен за Столична община, той ще покаже желанието на жителите. Трябва да имаме поради също, че този заем от 67 милиона евро, на който бенефициент е Следствен отдел към окръжна прокуратура, ще бъде изплащан от столичната “Топлофикация ”. При съществуването на големите отговорности, които тя има все още и които наближават 800 милиона лв., незабавно би следвало да сложим въпроса по какъв начин това съвсем банкрутирало наше общинско сдружение ще изплаща голямата сума. И по какъв начин това ще се отрази на цената на топлинната сила и вероятно няма ли да повлияе на такса боклук. Ние до момента не видяхме никакви безапелационни планове в тази посока. Подозирам, че точно клиентите на „ Топлофикация “ ще се наложи да изплащаме този заем “.

Отговорът на ГЕРБ: 

Малина Едрева – Председател на ПГ на ГЕРБ в Столичния общински съвет 

Много е значимо дейното присъединяване на жителите. В последните години Столична община демонстрира ясно, че има чуваемост към тях. По отношение на референдума, който желаят сътрудниците от обединената лява съпротива, бих го приела, в случай че това беше план, който започваме да обсъждаме в този момент, а той е стартирал още през 2007-а година. Ако сътрудниците бяха откровени в желанията си можеха неведнъж да внесат сходно предложение, то да бъде разисквано и да бъде извършен референдум. Предложението за референдум в този миг е следващата акция от към този момент стартиралата им предизборна акция. Тя цели от една страна да провали плана, въпреки това се употребява за политически цели.

Лорита Радева - Председател на ПК по екология

През май СОС се взе решение и общинските съветници утвърдиха тегленето на заем за довеждане докрай на последния стадий от интегрираната система за ръководство на отпадъците на Столична община. Логиката на сходно решение е обвързвана с това, че ние сега не започваме от нулата. В началото на плана беше създадена цялостна идея за това по какъв начин ще се ръководят отпадъците на Столична община. Ще припомня, че първата и втората фаза на плана, са към този момент построени и то с 84% безплатно финансиране с европейски средства. Когато се взимаха тези решения, сътрудниците, които през днешния ден питат би трябвало ли да осъществим и третата последна фаза, са подкрепяли в друг формат в обособените мандати на СОС плана. И за мен е алогично, и не мога да си обясня по какъв начин може да подкрепяш Подробен устройствен план за построяването на инсталацията за отнасяне на боклуци към Топлофикация – нещо, което се случи през 2016-а с поддръжката на сътрудници както от Група 5, по този начин и от Българска социалистическа партия и ДСБ, а през днешния ден да поставяш на публично разискване дали това да се случи. В кой миг сътрудниците са били откровени към жителите на София? – Тогава, когато са дали своят вот Подробен устройствен план за създаване на апаратура или когато вземат решение да питат жителите къде да бъде мястото на инсталацията и дали въобще да я има. Каква е логиката на сходно деяние? Аз не я откривам и смятам, че това е само обвързвано с популизъм. Считам, че София се нуждае от тази апаратура и всички клевети за проблеми с въздуха на града са в действителност заиграване със страховете на хората. Преди към 2 седмици, общински съветници, дружно с кмета и жители на София, бяхме на посещаване във Виена, където има същата апаратура, ситуирана в центъра на града.

Николай Стойнев – заместител ръководител на СОС

Винаги, когато едно сдружение има усложнения (Топлофикация-София), би трябвало да има вложения в нови планове, които да подобрят, както техническите параметри, по този начин и успеваемостта на сдружението. Преките изгоди за Топлофикация и за жителите на София са, че построяването на една такава апаратура значи 10% по-малко разноски за природен газ. Годишно икономията ще бъде сред 12 и 18 млн. евро годишно след построяването на инсталацията и също по този начин ще се създават в допълнение топлоенергия за към 40 хиляди семейства и електрическа енергия за 30 хиляди семейства. Това е план, който има икономическа и екологична целенасоченост. Не инцидентно над 300 такива съоръжения работят в Европа. Ползите са директни както за сдружението, по този начин и за жителите на София.

Елен Герджиков – Председател на СОС

По отношение на процедурата по отношение на предлагането за референдум – законът изрично споделя, че ръководителят на СОС има три дни, в които би трябвало да разпредели настояването за референдум по комисии. Аз го направих в границите на три часа, тъй като считам, че това е извънредно значим въпрос и общинските съветници би трябвало час по-скоро да се срещнат с причините за това закъсняло искане и да се произнесат.
Не виждам нищо ново в доводите за осъществяване на референдум, тази полемика стартира преди 7-8 години. И има поредност от решения на СОС в предходните мандати, както и в този в поддръжка на целия план за преправка на боклуци. Донякъде разбирам сътрудниците от Група 5, за които това е първи мандат – те не са взели участие в предходни полемики, само че сътрудниците от Българска социалистическа партия и ДСБ да взели участие и подкрепяли плана под разнообразни форми. 

Наистина не виждам логичност в това да подкрепяш развиването на един план и когато се стигне до осъществяването на крайна фаза, да го обявиш за неплатежоспособен и да се опиташ да го провалиш. Аз бих се съгласил с този референдум и бих дал своя вот на него в случай че се сложи въпроса на жителите – „ съгласни ли сте да не вършим трета фаза, да разрушим първа и втора, да дадем назад парите на Европа и да върнем балите и рецесията с боклука “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР