Политическа буря се вихри около Ал Джазира, но поведението на

...
Политическа буря се вихри около Ал Джазира, но поведението на
Коментари Харесай

"Ал Джазира" - глобален играч и ябълка на раздора в катарската криза

Политическа стихия се вихри към " Ал Джазира ", само че държанието на новия ѝ шеф Салах Негм не издава това. " Нещата си вървят както нормално ", споделя той в своя кабинет, намиращ се един етаж тъкмо над големия нюзрум, където редакторите готвят телевизионните стратегии за идните часове.

Крехкият на тип и с посивели коси Негм приказва с убеден глас, наблягайки, че всичко върви обикновено. " Чувствате ли някаква стихия тук? ", пита той един клиент.

Въпреки тези уверения обаче " Ал Джазира " сега претърпява най-бурния интервал в 20-годишната си история. Катар е в епицентъра на рецесия поради водената от Саудитска Арабия обсада на емирството по обвинявания, че то насърчава тероризма, и телевизионната станция е тъкмо във фокуса на несъгласията.

От дълго време основаната в Доха телевизия е бодил в очите на саудитците и техните съдружници - Бахрейн, ОАЕ и Египет. Управниците на тези четири страни насочиха недвусмислено искане към емира на Катар: Затваряй " Ал Джазира ". Завинаги!

Това, което най-вече ги нервира, е че " Ал Джазира " необятно отразява активността на египетското придвижване " Мюсюлмански братя " и на други ислямисти в района. Телевизията е считана също за една от медийните организации, оказали поддръжка с предаванията си на въстанията от Арабската пролет през 2011 година

И през днешния ден политическият хайлайф в Египет счита, че " Ал Джазира " носи част от виновността за идването на власт на " Мюсюлманските братя " през 2013 година После, когато египетските военни смъкнаха през 2015 година свободно определения ислямистки президент Мохамед Морси, " Ал Джазира " отрази контрапротестите по-широко от всяка друга електронна медия. Това разгневи управниците в Саудитска Арабия и ОАЕ, които сходно на египетското държавно управление, считат " Мюсюлманските братя " за терористична организация и я преследват с твърда ръка.

Критиците на " Ал Джазира " считат, че тази телевизия не е нищо повече от от средство, посредством което Катар упражнява въздействие. Нейните съперници са изключително раздразнени от обстоятелството, че стратегиите ѝ се радват на известност в арабския свят и че тя притегля аудитория, каквато малко други телевизионни канали имат.

А с англоезичния си тв канал, за който работи и Салах Негм, " Ал Джазира " дели терен с такива колоси като Си Ен Ен и Би Би Си. От Сараево тя предава и специфична емисия за балканския район. Със своя към трихиляден личен състав тя към този момент е световен състезател.


© Associated Press

Негм постоянно чува въпроси за политическото въздействие от основния спонсор на малкия екран. На един немски клиент той дава отговор с контравъпрос: " Дойче веле " се финансира от немското държавно управление. Бихте ли им задали същия въпрос? "

60-годишният Негм, който преди е работил за Би Би Си и е живял доста години в Холандия, познава западните медии. " Ал Джазира " може да работи толкоз свободно, колкото и те, - споделя той. - Не получаваме указания от никого. " И прибавя, че телевизионната мрежа се управлява от три ясни правилото: " акуратност, почтеност, балансираност ".

В хода на тази полемика Филип Сейб - професор по публицистика и по интернационалните връзки в Университета на Южна Калифорния, отбелязва, че е " безпредметно " да се вършат опити за съпоставения с демократичните страни, които подсигуряват цялостна независимост на мненията. " В един район, в който даже частичната независимост на изложение е нещо прогресивно, правилата, към които се придържа " Ал Джазира ", са над (средните) правила, - споделя Сейб, създател на книгата " Ефектът Ал Джазира ". - Няма да чуете от " Ал Джазира " рецензии против кралското семейство на Катар, само че те оспорват статуквото по други способи. "

Тази телевизия в действителност е известна с това, че разрешава лъчение на разнообразни гледни точки. Особено знае се дискусионното шоу, наречено " Обратната посока ", в което гостите в студиото постоянно влизат в шумни пререкания с водещия Фeйсал ал Касем.

Негм споделя по какъв начин вследствие на катарската рецесия малкия екран се е опитвала да предложения коментатори от страните, участващи в блокадата, по обсъжданите въпроси. " Саудитска Арабия обаче не им позволи да приказват пред нас ", означи той. Макар че не го споделя, той евентуално е някак изумен от обвиняванията, отправени от други страни против " Ал Джазира ".

Саудитска Арабия от дълго време финансира собствен личен ефирен канал - " Ал Арабия ", основан в Дубай. Неговите стратегии изцяло подхождат на линията на саудитското кралство. Абу Даби пък е на половина притежател на телевизия " Скай нюз Арабия ".

Според Сейб сходни канали се съревновават с " Ал Джазира ". " Ал Арабия " и " Скай нюз Арабия " оферират новинарско наличие, което е по-консервативно и по-праволинейно от новинарския артикул на " Ал Джазира ", споделя той. Тяхната публицистика подхожда на линията на държавните управления на ОАЕ и на Саудитска Арабия, която постоянно се разминава с тази на Катар. "

В последна сметка, " Ал Джазира " е единствено едно от полесраженията, на които се води борбата в Персийския залив посредством медиите. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР