Полезните свойства на невена намират широко приложение в народната медицина

...
Полезните свойства на невена намират широко приложение в народната медицина
Коментари Харесай

Полезните свойства на невена се използват при редица заболявания

Полезните свойства на невена намират необятно приложение в националната медицина

Ярките оранжеви и жълти цветове на невена могат да се видят на всички места. Но това е повече от просто красиво и известно цвете: невенът също се цени в медицината, тъй като е необикновено потребен.

Невенът е дългогодишно растение, което има противогъбично, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично деяние. Венчелистчетата на цветовете му имат доста лечебни свойства и се употребяват необятно в натуралната козметика, билкови мехлеми, кремове за новородени, чайове и тинктури.

Според отчет от 2013 година, оповестен в “Pharmacognosy Review ”, повече от 200 разнообразни търговски и медицински продукта съдържат съсредоточен дестилат от невен.

В публикацията ще ви разкажем по какъв начин да си извършите естествени домашни средства от невен за разнообразни проблеми, като се стартира от порязвания до тумори.

Лекува леки рани и порязвания
Невенът оказва помощ за укрепване на дребни рани, порязвания и кожни раздразнения. Има противовъзпалителни, антимикробни и противогъбични свойства, което го прави потребен за стерилизация.

Освен това, подтиква производството на колаген, който спомага за възобновяване на повредената кожа.

Намачкайте няколко пресни цветове от невен, с цел да получите сок. Нанасяйте го върху раната 2 или 3 пъти дневно в продължение на няколко дни.

Алтернативно, нанасяйте върху засегнатата зона няколко пъти дневно крем или лосион от невен.

Успокоява кожните инфекции
Невенът е отлична билка за облекчение на всяка зараза на кожата и лекуване на кожни обриви.

Той обезпечава облекчение при сърбеж, отичане и болежка, както и всички други признаци на кожни инфекции.

Намачкайте 1 или 2 цвята от невен на паста. Нанесете върху засегнатата зона и оставете да изсъхне.

Подобрява здравето на устната празнина
Невенът е потребен за здравето на устната празнина. Всъщност това растение е известна добавка към пасти за зъби и води за уста, заради мощните си антибактериални и антимикробни свойства.

Невенът оказва помощ за понижаване на болестта на венците, както и за битка и попречване на появяването на гингивит, кариес, плака и други проблеми с устната празнина.

Сложете 1-2 чаени лъжички изсушени венчелистчета от невен в 1 чаша вряла вода.

Покрийте и оставете да престои 10 минути. Прецедете и оставете да се охлади.

Използвайте получената вода за уста един път дневно.

Намалява мускулните крампи
Полезните свойства на невена могат да оказват помощ за понижаване на мускулните крампи. Всъщност, невенът оказва помощ за облекчение на мъчителните менструални конвулсии.

Ако страдате от конвулсии, изпийте 1-2 чаши чай от невен. За да извършите чай, залейте 1-2 чаени лъжички изсушени цветове от невен с 1 чаша вряла вода и варете 10 минути. Прецедете и се насладете на успокояващия чай.

Друг вид е да употребявате масло от невен, с цел да масажирате засегнатата област.

Лекува конюнктивит
Тъй като невенът е богат на антивирусни и антибактериални свойства, той оказва помощ в битката с инфекциите и лекува конюнктивит. Освен това, като противовъзпалително средство, облекчава дискомфорта и дразненето на очите.

Добавете 2 чаени лъжички сухи цветове от невен към чаша гореща вода.

Покрийте и оставете да престои 10 минути.

Изчакайте да изстине и прецедете. Използвайте за измиване на очите няколко пъти денем.

Помага в битката с раковите тумори
Невенът, изключително маслото му, има противотуморни свойства, които го вършат доста ефикасен лек при рак. Това растение е отлично и за профилактика.

Невенът оказва помощ за справяне със страничните резултати, свързани с лекуването на рака.

Лекува обрив
Невенът е безвредно и дейно средство за лекуване на обрив, който е постоянно срещан при дребни деца. Той оказва помощ да се форсира лечебният развой и да се отървете от казуса за малко време.

Невенът също защищава кожата от увреждане, породено от свободните радикали.

Нанасяйте няколко капки масло от невен непосредствено върху засегнатата област 2 или 3 пъти дневно.

Сварете чаша изсушени цветове от невен в 4 чаши вода. Оставете да изстине, по-късно прецедете. Използвайте за измиване на засегнатото място.

Лекува костите на краката
Бурситът, който съставлява неестествена костна издаденост в основата на палеца, предизвиква мощна болежка при вървене и понижава гъвкавостта на палеца. За да намалите дискомфорта, можете да употребявате невен.

Противовъзпалителните свойства оказват помощ за понижаване на болката и възпалението. Невенът предотвратява образуването на мазоли в засегнатата област.

Леко намачкайте листата на невена с ръце, с цел да извлечете сока. Нанесете сока върху засегнатото място и оставете да изсъхне. Повтаряйте 2 или 3 пъти дневно в продължение на няколко дни.

Вижте още: Напитка при хипотиреоидизъм – подготвя се елементарно и е доста потребна

В допълнение, можете да закупите мас от невен и да го прилагате върху засегнатата област 2 или 3 пъти дневно в продължение на няколко дни.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР