Полезна или вредна е бирата? Колко е нужно, за да

...
Полезна или вредна е бирата? Колко е нужно, за да
Коментари Харесай

Ето какво се случва при редовно пиене на бира

Полезна или нездравословна е бирата? Колко е нужно, с цел да усетим резултата върху здравето си?

Eдин от редакторите на Bright Side реши да опитва, с цел да види какво ще стане, в случай че пие по халба бира всеки ден в продължение на един месец. Ето какво споделя той:

Първо, би трябвало да кажа, че нямам съществени неприятни привички. Често търча заран и пия алкохол единствено при специфични случаи. Преди да стартира опита, отидох при доктор, с цел да ревизира здравето си и да се уверя, че всичко е наред.

В сходство с нормата за алкохолните единици, взех решение да пия по 500 ml бира дневно, само че 5-6 пъти седмично, вместо 4 пъти седмично (както поучават здравните експерти). В края на месеца щях да извърша още един обзор, с цел да схвана по какъв начин това се отразява на моето благоденствие. Както се очакваше, първият ден от опита мина прелестно, а настроението ми се усъвършенства много от пенливата напитка.

Първа седмица. След няколко дни постоянно пиянство на бира започнах да получавам чести главоболия - нещо, което в никакъв случай не ми се е случвало преди. Снимах се всеки ден, с цел да протоколирам измененията. След като съпоставих фотосите, забелязах, че лицето леко подпухва, а под очите ми има тъмни кръгове.

Втората седмица. Внезапмно заспиването и събуждането станаха 100 пъти по-трудни от нормално. Открих, че ми трябват най-малко 40 минути, с цел да заспя. Придобих навика няколко пъти да рестартирам будилника заран (в резултат на това започнах да се успивам и да закъснявам за работа). Нещо повече, стартира да ми лишава към час изпитание (и чаша мощно кафе), с цел да се събудя изцяло и да стартира работния си ден.

Трета седмица. Колегите ми започнаха да виждат, че ставам по-раздразнителен. Често се взирах в монитора, без да мога да се съсредоточвам. Преди началото на опита можех елементарно да работя към 4 часа без отмора и по-късно да не се усещам изтощен. Сега имах потребност от отмора на всеки час. Често гледах часовника си, чакайки края на работния ден.

Четвърта седмица. Често търча заран, по тази причина през целия си опит се пробвах да не изоставя този табиет. Трябваше обаче да направя необикновено изпитание, единствено с цел да се облека и да напусна къщата. Преди, даже и при неприятно време, щях да тичам най-малко 7 благи за една заран. Но незабавно щом усилих приема на бира, това разстояние внезапно понижа на половина. В края на месеца се оказа, че съм единствено тичал 5 пъти, макар че нормално го върша 10-14 пъти в месеца.

Нещото, което ме изненада най-вече, беше бързото напълняване. Въпреки обстоятелството, че не стопирах да упражнявам, още преди края на месеца започнах да виждам бирено коремче.

Когато опитът завърши, отидох още веднъж на доктор, с цел да обобщя резултатите и да схвана какъв брой вреди съм предизвикал на тялото си. Оказа се, че задухът и подутото лице се дължат на проблем с кръвоносни съдове. Появата на биреното коремче беше резултат от нарушавания на ендокринната система, а безсънието – признак за бъбречни проблеми.

Какво научих от опита

Външният ми тип се утежни. Само една седмица постоянно пиянство на бира ми докара тъмни кръгове под очите и направи лицето ми неясно и подуто.

Качеството на съня ми се утежни. Отнема ми доста повече време, с цел да заспя и да се събудя. Дори и след 9 часа отмора ми е мъчно да стана от леглото.

Работоспособността ми се утежни. Поради разстройство на съня, станах по-раздразнителен. Трудно ми беше да се концентрирам върху дилемите, изпитвах непрекъсната потребност от отмора.

Появиха се разнообразни здравни недоволства. Ефективността на тренировките ми понижа двойно. Проблемите с кръвното налягане ми донесоха зной и сърцетуптене. Поради неприятния сън, денем страдах от главоболие.

Преди това прекарване неправилно смятах, че чаша бира в спокойните вечери не може да навреди на никого. Разбира се, реакциите към алкохола се разграничават от човек на човек, само че, говорейки за себе си, несъмнено няма да дублирам такива опити още веднъж. Сега се приготвям за дълги тренировки във фитнес залата и прекосяване към здравословна диета. Що се отнася до питейните заведения и рафтовете за бира в супермаркетите - взех решение да ги заобикалям най-малко за няколко месеца.

Източник: obekti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР