Полезащитните горски пояси са с огромно стопанско и екологично значение

...
Полезащитните горски пояси са с огромно стопанско и екологично значение
Коментари Харесай

Полезащитните горски пояси са с огромно стопанско и екологично значение за житницата на България-Добруджа

„ Полезащитните горски пояси са с голямо стопанско и екологично значение за житницата на България-Добруджа “.

Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните доктор инж. Мирослав Маринов по време на обществено показване на резултатите по план на Института по гората при Българска академия на науките в Добрич. Той акцентира, че те защищават почвата от ветрова ерозия и въздействат позитивно върху влажността и регулирането на водния режим, способстват за подобряването на микроклимата и покачват плодородието на почвата.

„ Тук в Добруджа екологичната и стопанската им роля е най-значима. Те усилват лесисостта, опазват и усилват биологичното многообразие. Първите залесявания на полезащитните горски пояси са още през 20-те години на XX век. Най-масовото основаване стартира след Постановление на Министерски съвет от 1951 година, познато като „ План за видоизменение на Добруджа “.

Мирослав Маринов посочи, че вследствие на работата на този проект в края на 60-те години на XX век са основани 9 650 ha от проектираните 13 200 ha пояси. Той отбеля също, че през годините стопанисването на тези пояси се изправя пред доста провокации

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР