Полетите в космоса могат да спрат или дори да обърнат

...
Полетите в космоса могат да спрат или дори да обърнат
Коментари Харесай

Нова опасност пред бъдещ полет на хора до Марс

Полетите в космоса могат да спрат или даже да извърнат посоката на кръвообращение в горната част на телата на астронавтите. Това написа в изненадващите резултати от изследване на НАСА, оповестява NBC.
Откритието е значимо с оглед проектите да бъде сбъднат полет до Марс и други дълготрайни задачи.
И до момента беше известно, че прекарването на продължителни интервали в безтегловност има отражение върху здравето на хората, като загубата на мускулна маса и повишение чупливостта на костите.
Новото изобретение, обаче, е ненадейно. Досега не беше известно, че безтегловността може да има такова отражение върху кръвообращението.
Изследването е основано на наблюдаване на 11 здрави астронавти, прекарали на борда на Международната галактическа станция най-малко 6 месеца. Изследванията били направени с ултразвук на 50-я и 150-я ден от престоя им в безтегловност, както и 40 дни след завръщането на Земята.
Седем от единадесетте астронавти посочили постепенно или даже назад по посока кръвообращение в лявата вътрешна югуларната вена, основен кръвоносен съд в шията, който източва кръвта от мозъка, лицето и врата. Един от астронавтите имал и съсирек в югуларната вена, а у различен бил открит непълен съсирек.
" Не чакахме да открием стазис или даже извърнат поток. Това е доста извънредно. На Земята незабавно бихме заподозрели израстък или някаква друга фрапантна причина ", споделя Майкъл Стенгър, съдов хирург, работещ за НАСА.
Откритието не значи автоматизирано завършек на дългите престои в безтегловност. Според специалисти то демонстрира, че би трябвало да се разработят процедури и лекувания, в това число интравенозни, които да се оправят с казуса.
Това отражение върху здравето на астронавтите слага под подозрение дали е допустимо да се извърши полет до Марс с човек на борда. Неговата дълготрайност би трябвало да е най-малко 8 месеца, напомня БГНЕС.
" Потенциално, това е огромен проблем. Съсирек във вътрешната югуларна вена може да тръгне към белите дробове и да провокира белодробна емболия. Това е доста рисково и в случай че се случи на дълъг полет ще е същинско злополучие ", споделя лекар Андрю Файнберг, учител по медицина в университета Джон Хопкинс.
Изследването, което направи новото изобретение, почнало преди 7 години, когато НАСА решили да разпознават казуса, от който се оплаквали астронавтите, след дълъг престой в безтегловност. Почти всички съобщавали, че виждат размазано, като в някои случаи това продължавало и след завръщането на Земята.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР