Полетите на летището в Хонконг бяха подновени в тази сутринт,

Полетите на летището в Хонконг бяха подновени в тази сутринт, ...

Поредни жестоки боеве на летището в Хонконг.

Полетите на летището в Хонконг бяха подновени в тази сутринт, след втори пореден ден на безредици на терминалите. Хиляди протестиращи блокираха залите на летището, а на моменти имаше и сблъсъци с полицията, предаде БГНЕС.

Protesters use lasers and luggage carts in an attempt to block riot police at Hong Kong airport, @PHancocksCNN reports: https://t.co/oPv991yYev pic.twitter.com/7l7lgqHmRW
— CNN International (@cnni) August 13, 2019
Протестите в Хонконг, които са съпътствани от все повече насилие, вече влязоха в 10-та си седмица.
Демонстрантите са недоволни от ерозията на свободите на гражданите в града, който вече повече от 20 години е част от Китай, след края на британското управление. Те започнаха протестите заради законопроект за екстрадиция с държави, с които няма споразумение за това, защото го видяха като начин континентален Китай да наложи окончателно режима си в Хонконг.
Но протестът в Хонконг вече срещу нарушаването на споразумението известно като "една държава, две системи", което беше постигнато между Китай и Великобритания, преди Хонконг да бъде върнат в рамките на Китай през 1997 година. Споразумението предвижда голяма степен на автономност на града, която според протестиращите е нарушена от сегашната управа, следваща заповедите на Пекин.
Полицията обвини протестиращите на летището в "насилие и тормоз срещу пътници и журналисти". Силите за сигурност използваха лютив спрей в опит да разгони хилядите облечени в черно протестиращи. Петима бяха арестувани, с което общия брой на задържаните от началото на протестите стана над 600.

Video exclusive: Hong Kong policeman draws pistol on protesters after being beaten with own baton #HongKongAirporthttps://t.co/37bL4frfRk pic.twitter.com/DzugRjaO1I
— The Telegraph (@Telegraph) August 13, 2019
Губернаторът на Хонконг Кари Лам, чиято оставка е едно от исканията на недоволните каза, че града е "хвърлен в паника и хаос" от протестите. А Пекин критикува употребата на опасни предмети срещу полицаите и заяви, че действията на протестиращите показвали "зачатъци на тероризъм".

Източник: actualno.com