Полети с Boeing 737 MAX не се извършват от март

...
Полети с Boeing 737 MAX не се извършват от март
Коментари Харесай

Boeing загуби поръчка за 5.9 млрд. долара

Полети с Boeing 737 MAX не се правят от март насам

© Mike Blake Американският самолетен производител Boeing понесе следващ удар, откакто саудитската лоукост авиолиния Flyadeal отхвърли общо 50 самолета 737 MAX, написа Financial Times. Стойността на самолетите е 5.9 милиарда $, като вместо американските самолети Flyadeal ще се насочи към европейски. В неделя от компанията оповестиха, че към този момент са поръчали 30 самолета Airbus A320neo, с алтернатива за още 20 машини в бъдеще. Още по-големият удар за Boeing е, че саудитската компания дейно разгласи, че в бъдеще цялата флотилия на авиолинията ще бъде формирана от самолети Airbus.

Моделът на Boeing 737 MAX претърпя две съдбовни произшествия по-рано през годината, с общо 346 жертви. В момента не се правят полети с модела. И въпреки неприятните вести да са преобладаващи в тази ситуация на 737 MAX, съществуват и положителни такива – British Airways да вземем за пример разгласи поръчка на 200 самолета за общо 24 милиарда $ по време на авиошоуто в Париж през юни.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Обратно в небесата – все някой ден

Миналата седмица европейският регулатор по авиационна сигурност показа пред Boeing лист с първостепенни по значимост проблеми, които би трябвало да бъдат решение от компанията, преди 737 MAX да се върне назад във въздушното пространство. Европейската организация по авиационна сигурност (EASA) изпрати писмото, в което изброява огромните проблеми на самолета и до американската Федералната администрация по авиация (FAA).

Основният проблем в самолета е софтуерен, само че съществуват и други спънки. EASA да вземем за пример желае да е сигурна, че средностастическият водач има задоволително физическа мощ да употребява ръчните механизми на самолета при потребност.

Неяснотата дали 737 MAX още веднъж ще полети кара от ден на ден компании да стоят настрани от самолета. Southwest Airlines, авиолинията с максимален брой такива самолети, възнамерява връщането на 737 MAX във въздушното пространство от 1 октомври насам. От Boeing работят за спазването на този график.

Проблемите със 737 MAX са един от най-големите удари по репутацията както на Boeing, по този начин и на FAA. Освен всичко друго, Boeing е заделила и 100 млн. $, които счита да употребява за помощ на фамилиите на потърпевшите в злополуките. Срещу компанията са заведени и редица каузи точно от фамилиите на жертвите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР