Полемиките около участието на транссексуални спортисти в женските дисциплини се

...
Полемиките около участието на транссексуални спортисти в женските дисциплини се
Коментари Харесай

Транссексуална щангистка ще направи нов опит за класиране за Токио 2020

Полемиките към присъединяване на транссексуални спортисти в женските дисциплини се ускориха още веднъж през последните дни и ще стигнат своята връхна точка в неделя, когато новозеландската щангистка Лорел Хъбард ще вземе присъединяване в категория над 87 кг за дами на откритото състезание на Австралия в Канбера. Проблемът в действителност е интернационален, тъй като тази конкуренция е част от квалификациите за Токио 2020.

Хъбард резервира очакванията си за класиране на Олимпиадата с победа на шампионата от международната купа в Рим през предишния месец, когато приключи първа с дуел от 270 кг. Тя подвигна четири кг повече от ураинката Анастасия Лисенко. Откритото състезание на Австралия е нова опция за Хъбард да стигне до Токио, като това се случва единствено посредством точки за международната класация и под изискване съответният състезател да има най-малко шест шампионата за 18-те месеца преди началото на Олимпиадата.

Според разпоредбите на Международната федерация по повдигане на тежести, Хъбард има право да се състезава в женските категории и да взе участие на Олимпийските игри в Токио, в случай че си завоюва правото за това.

По правилниците на МОК от 2015-а мъж по рождение, който се разпознава като жена, би трябвало да има под 10 nmol/l (нанограма тестостерон на литър), с цел да може да взе участие в интернационалните надпревари. Най-ниската точка на тестостерон при мъжете пък е 9.16 nmol/l, сочи изследване на Endocrine Society, извършено през 2017-а. Именно поради данни от сходни проучвания някои учени смятат насоките на МОК за ирелевантни, тъй като те не компенсират по никакъв метод прекосяването на мъжете през пубертет, когато организмът натрупа интензивно костна компактност и мускулна маса.

Спортове като повдигането на тежести, където силата е водещото качество, са в центъра на тези диспути, а присъединяване на Хъбард в женските дисциплини не се приема от част от нейните съпернички и техните треньори. Нейният златен орден от Тихоокеанските игри в Самоа през предходната година даже провокира голямо неодобрение в островната страна, която остана със среброто на личната си представителка Феагайга Стауърс.

Тамсин Люис, някогашна лекоатлетка и многократна медалистка в щафетата на Австралия на 400 метра, също не смята присъединяване на Хъбард в женските щанги за обикновено. Тя съобщи в изявление за 2GB: "Хората се опасяват да приказват поради политическа уместност. Това е доста сериозен проблем, щом даже МОК не може да измисли подобаващи условия. Всичко това е прекомерно обвързано с политиката и в това време е доста сензитивна тематика. Ако не се противопоставим час по-скоро, какво ще се случи в бъдеще с дисциплините за дами? ".

Директорът в локалната федерация по повдигане на тежести Саймън Кент обаче съобщи, че Хъбард ще взе участие в женските дисциплини, без значение какво е публичното мнение: "За нас нищо не се е трансформирало. Продължаваме да следваме същите параметри, каквито следвахме първоначално. Това са протоколи на МОК и както Лорел сама споделя, тя ги покрива ".
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР