Полагат се дипломатически усилия – МААЕ и ООН преговарят с

...
Полагат се дипломатически усилия – МААЕ и ООН преговарят с
Коментари Харесай

Зeленски към Радев: Дипломация? МААЕ преговаря за демилитаризация на Запорожката АЕЦ, а Русия я минира

Полагат се дипломатически старания – МААЕ и Организация на обединените нации договарят с Русия, само че напъните не реализират упования резултат. Такава позиция изрази президентът на Украйна Володимир Зеленски пред българския държавен глава Румен Радев във връзка на неколкократното гледище от страна на Радев да се води дипломация с Русия – той загатна съответно и рисковете, свързани със Запорожката АЕЦ. Преди това българският президент укори Зеленски, че постоянно чува от нето думата „ победа “, а би желал да чува по-често думата „ мир “.

Зеленски от своя страна подсети, че се поставят дипломатически старания - по обстановката със Запорожката АЕЦ Украйна е предоставила самодейността за договаряния на Международната организация за атомна сила (МААЕ). От МААЕ упорстват за демилитаризация на централата, само че Русия отхвърля да изтегли своите 500 военни.

„ МААЕ поддържа връзка с Русия, Организация на обединените нации поддържа връзка с Русия, а централата е минирана “, уточни украинският президент.

„ МААЕ споделя – изведете военните, демилитаризирайте централата, само че те не напущат. (…) Каква дипломация, какво още би трябвало да създадем? “ – възкликна той.

„ МААЕ не е Украйна, не може да обвините Украйна “, акцентира Зеленски.

Украинският лидернапомни, че по зърнената самодейност с Русия договарят Турция и Организация на обединените нации.

„ Украйна ли поддържа връзка с Русия? Турция и Организация на обединените нации, Ердоган и Гутериш – хващат се за главата, Русия всеки ден измисля по какъв начин да направи по този начин, че опашката от кораби да стане по-голяма. “ – означи украинският президент.
Зеленски акцентира, че Украйна не управлява зърнения кулоар – Русия го завзе като окупира украински териториални води.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР