Полагането на инженерни мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура успоредно

...
Полагането на инженерни мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура успоредно
Коментари Харесай

Промени в Наредбата за проектиране на пътища предвижда изместването на технически съоръжения

Полагането на инженерни мрежи и уреди на техническата инфраструктура паралелно на пътя могат да бъдат ситуирани в обсега на пътя единствено при положение на подадена декларация, с която се декларира, че при нужда от изместване на оборудването заявителят ще извърши това за лична сметка. В зоната на банкета се позволяват единствено кабели за интелигентни транспортни системи, свързани с ръководството на придвижването.

Това планува планът на Наредба за изменение на Наредба № РД-02-20-2 от 2018 година за планиране на пътища, който Министерството на районното развиване и благоустройството разгласява за публично разискване.

Причините за измененията са, че построяването на подземни механически проводи и уреди, в случаите на полагането им паралелно на пътя, само че отвън неговия обсег, основава съществени усложнения, а в някои случаи прави невероятно разполагането на инженерните мрежи и оборудванията на техническата инфраструктура, например при съществуване на скат, дере, река, канара или заради прекосяването им през парцели, които са с разнообразни типове благосъстоятелност.

С плана на Наредба се цели да се планува опция за планиране и създаване на подземни механически проводи и уреди, представляващи публичен интерес в обсега на пътя, при изискване, че заинтригуваното лице показа декларация по член 20, т. 1 от Наредбата за особено прилагане на пътищата, с която декларира, че при нужда от изместване на оборудването /напр. при монтаж на ограничаващи системи за пътища, реорганизация, ремонт и други на пътя/ то ще извърши това изместване за лична сметка. Измененията ще подсигуряват и че при нужда от изместване на съответната инфраструктура, това няма да докара до спомагателни разноски за сметка на държавния бюджет.

Проектът на наредбата е оповестен на формалната страница на Министерство на регионалното развитие и на Портала за публични съвещания.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР