Полагаме всички усилия, които са необходими от страна на държавата,

...
Полагаме всички усилия, които са необходими от страна на държавата,
Коментари Харесай

Ще защитим Желяз!, обеща премиерът

Полагаме всички старания, които са нужни от страна на страната, и ще бъде направено всичко в отбрана на Желяз Андреев и останалите българи. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след среща с  29-годишния мъж от Добрич и още четирима наши млади сънародници, които бяха упрекнати от американските управляващи, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Съединени американски щати упорстват нашите сънародници да бъдат екстрадирани, само че в тяхна отбрана се надигнаха митинги. Българите са работили в колцентър в София, през който са продавани елементи за самолети на сирийските авиолинии, без да са били инструктирани от работодателите си за възбраната.

В диалога на петимата млади българи с премиера участваха още основният прокурор Сотир Цацаров, който още през вчерашния ден съобщи, че няма предпоставки Желяз да бъде екстрадиран, както и правосъдният министър Цецка Цачева. Те са ги срещнали с дейностите на българските институции за отбраната на правата им, заяви пресцентърът на Министерски съвет. Премиерът Борисов е поел ангажимент също по този начин, че ще предложи на Министерския съвет решение страната да поеме финансовите разноски при възможен правосъден развой в Съединени американски щати.

По време на диалозите Борисов, Цачева и Цацаров са подчертали, че България не слага под подозрение Договора за екстрадиция със Съединени американски щати, само че и че правата на българските жители ще бъдат защитавани. По думите на основния прокурор, направените разбори демонстрират, че не са налице всички предпоставки за екстрадицията. Той е показал, че не е изпълнено главното изискване за това, а точно - съществуването на двойна наказуемост.

Премиерът Борисов е добавил, че текат съвещания сред българските институции и американските управляващи по проблема. Той е споделил още, че на вчерашната си среща с дипломат Ерик Рубин е подчертал, че страната ще се ангажира с правата на българските жители. Борисов уверил младежите, че все още и дипломат Рубин, и сътрудниците, които вземат участие в консултациите, демонстрират схващане и се отнасят градивно към решаването на казуса.

" Все отново тече правосъден развой. Вярвам в американското и българското законодателство. Така че техните близки могат да спят умерено в идващите 60 дни ", сподели още Борисов след срещата.

Самият Желяз Андреев благодари за срещата и съобщи, че към този момент всички са по-спокойни за бъдещето си.

" Определено сме по-спокойни след събитията, които се случват през последните 24 часа. Вярваме, че този случай ще бъде изчистен скоро и ще спечелва истината и справедливостта ", сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР