Полага се обаче само на тези, които сами си открият

...
Полага се обаче само на тези, които сами си открият
Коментари Харесай

Психологическа помощ за военните - до 1 година след мисия

Полага се обаче единствено на тези, които сами си открият проблем и потърсят доктор

Едва година продължава съгласно разпоредбите на военните профилираната психическа помощ, която получават миналите през задачите на армията. Това е планувано в разпоредба от 2011 година, се споделя в писмен отговор на вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов до левия народен представител Петър Витанов. Отговорът е на въпрос точно дали със Светослав Каменов, който умъртви Десислава Стоянова, е работено след завръщането му от задачата в Кербала. И какви са разпоредбите за оказване на поддръжка на миналите през задачи военни.

С участниците в контингентите се работи на три стадия, планува военната заповед, излиза наяве от отговорите на Каракачанов. Първият е проучване и подготовка преди заминаването на контингента. Вторият е по време на задачата, третият е след завръщането в България.

Психологическата работа след завръщане от задача включва както индивидиуално проучване за стресова симптоматика, по този начин и групова работа с участниците в контингента. Това обаче се прави незабавно след връщането от задачата от психолози от центъра на Военномедицинската академия.

Индивидуално консултиране има обаче единствено при поръчка от страна на съответен участник в контингент или пък, в случай че бъдат открити тревожни признаци при груповата работа. А следенето на по-тежките случаи, които са показали признаци на стрес още при завръщането си, продължава до една година. И се прави от психолозите по поделенията, написа в отговорите си министърът на защитата.

Наредбата обаче е от 2011 година, а участниците в най-тежката задача в Кербала от първия континтент са съветвани по директива от 2000 година За тях е била планувана двуседмична рехабилитация с психолози във военния санаториум в Банкя. И толкоз. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР