Пол Русесабагина, човекът, чиято лична история, вдъхнови сценария за холивудския

...
Пол Русесабагина, човекът, чиято лична история, вдъхнови сценария за холивудския
Коментари Харесай

Мъжът, вдъхновил филма Хотел Руанда, отлетя за САЩ

Пол Русесабагина, индивидът, чиято персонална история, въодушеви сюжета за холивудския филм " Хотел Руанда ", се качи на аероплан от Катар за Хюстън, в американския щат Тексас, откакто в края на предходната седмица беше освободен от затвор в родината си, а след това отпътува от Руанда за Доха, заяви осведомен източник, представен от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Русесабагина има право на непрекъснато престояване в Съединени американски щати и е живял в Сан Антонио, щата Тексас, в продължение на повече от десетилетие.

През септември 2021 година той беше наказан на 25 години затвор за връзките си с група, която се опълчва на руандийския президент и която има въоръжено крило. Русесабагина призна, че е имал управителна роля в тази група, наречена Движение за демократични промени в Руанда, само че отхвърли да носи отговорност за набези, осъществени от нейното въоръженот крило. Съдията по това дело  съобщи, че двете крила на Движението са неразличими.

68-годишният Русесабагина, прочут критик на президента на Руанда Пол Кагаме, споделя, че е бил докаран с машинация в родината си през 2019 година Тогава той се качил на частен аероплан в Дубай, за който считал, че отива в Буджумбура, в Бурунди. Самолетът обаче кацнал в Кигали, където той бил задържан.

Кагаме смекчи наказването му след месеци на договаряния сред Вашингтон и Кигали.

Филмът " Хотел Руанда " показва Русесабагина като воин, рискувал живота си, с цел да избави стотици хора по време на геноцида в Руанда през 1994 година, когато работел като управител на първокласен хотел в Кигали.

Традиционно околните връзки сред Вашингтон и Кигали се обтегнаха от задържането на Русесабагина и от отхвърляните от Руанда американски обвинявания, че руандийски войски са навлезли в прилежащата Демократична република Конго и поддържат бунтовниците там.

Руанда към този момент съобщи, че освобождението на Русесабагина е резултат от общото предпочитание за рестартиране на двустранните връзки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР