Пол Полман се оттегля от поста си като главен изпълнителен

...
Пол Полман се оттегля от поста си като главен изпълнителен
Коментари Харесай

Главният изпълнителен директор на Unilever се оттегля от поста си

Пол Полман се отдръпва от поста си като основен изпълнителен шеф на Unilever.

© Benoit Tessier Още по тематиката
Unilever договаря с GSK за придобиване на основния й бизнес с храни

Nestle също насочи конкурентно предложение, поделението се прави оценка на над 4 милиарда $
29 ное 2018
Unilever се отхвърли да мести централата си от Лондон след напън от акционерите

Компанията за потребителски артикули се отхвърли да опрости структурата си
6 окт 2018
Unilever желае да опрости структурата си

Компанията ще се откаже от двойното листване, а основен избор на акционерите идващия месец ще дефинира дали колосът ще реалокира централата си в Нидерландия
11 сеп 2018 Главният изпълнителен шеф на британско-холандския конгломерат за потребителски артикули Unilever - Пол Полман, се отдръпва след два месеца продължителни разногласия с акционерите. Неговият пост ще бъде ангажиран през януари от Алън Джоуп, който управлява бизнеса с артикули за разкрасяване на компанията, написа Financial Times.

Проблемите

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Решението за отдръпването на Пол Полман идва откакто производителят на сапуните Dove беше заставен да се откаже от желанията си да реалокира централата си в Холандия поради несъгласието на вложителите. В своето 10-годишно ръководство Полман е генерирал огромна възвръщаемост за акционерите - общо 290% за интервала. Това най-много се дължи на решението му да усили наличието на компанията на разрастващите се пазари и на отхвърли да продаде Unilever на Kraft-Heinz за 143 милиарда $.

След враждебния опит за придобиване, от компанията взеха решение, че би трябвало да опростят двустранната конструкция на Unilever, като реалокират централата в Ротердам. Това обаче провокира отрицателна реакция от страна на акционерите във Англия поради опасения, че ще бъдат принудени да продадат акциите си, защото няма възможност новите акции да бъдат включени в показателя FTSE.

Полман се отхвърли от проекта си при започване на предишния месец, откакто стана ясно, че няма да успее да получи нужното утвърждение от страна на вложителите.

Анализаторът от Bernstein Андрю Ууд разяснява, че Полман е имал сериозен принос за компанията през миналото десетилетие, макар че с вложителите " са били на напълно разнообразни отзиви ". " Смятаме, че Полман беше извънредно добър в работата си като основен изпълнителен шеф на Unilever ", прибавя още той.

Новият шеф

Назначаването на шотландеца Алън Джоуп на управителната позиция ще балансира британско-холандското управление на компанията в интерес на Англия. Досега той е отговарял за най-големия бизнес на Unilever, който подсигурява съвсем половината от годишната облага - този с козметични артикули. Освен това е управлявал и бизнеса в Китай и отдавна се предполагаше, че най-вероятно той ще заеме мястото на Полман.

" Трябва да имаме мощна позиция на доста пазари в бъдеще и фокусът ни да остане върху потребителите, както и върху другите участници в компанията, с цел да може да си подсигуряваме предстоящ напредък ", разяснява Джоуп.
Председателят на компанията Марийн Декърс показа, че се е направил непоколебим селективен развой преди окончателния избор на Джоуп.

Анализатори от Credit Suisse са на мнение, че след назначението му компанията най-вероятно ще се придържа към тактиката на Полман, която има цел постигането на действен марж от 20% до 2020 година " Джоуп е добре прочут на вложителите поради бизнеса с разкрасяващи артикули, по тази причина и изборът му ще помогне за последователност на тактиката ", разясняват те.

Новият основен изпълнителен шеф ще би трябвало да си сложи за цел да завоюва договарянията, които Unilever води с GlaxoSmithKline за придобиването на индийския ѝ бизнес с храни Horlicks. Друго предизвикателство пред компанията е да се оправи с нежелани последствия от възможен Brexit без договорка, защото Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз през март 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР