Пол Александър, Човекът в железния бял дроб“, почина на 78-годишна

...
Пол Александър, Човекът в железния бял дроб“, почина на 78-годишна
Коментари Харесай

Почина Пол Александър – „Човекът в железния бял дроб“

Пол Александър, „ Човекът в стоманения бял дроб “, умря на 78-годишна възраст след необикновен и въодушевяващ живот.

Александър, прочут доброжелателно като „ Пол Полиото “, умира на 11 март 2024 година, съгласно актуализация на страницата му в уеб страницата GoFundMe, която събираше пари за неговото здраве.

„ Толкова съм признателен на всички, които подариха средства за брат ми “, споделя Филип, брат на Александър. „ Това му разреши да изживее последните си няколко години умерено. Също по този начин ще заплати за погребението му в този сложен миг. Абсолютно замаян съм да прочета всички мнения и да знам, че толкоз доста хора са били въодушевени от Пол. Толкова съм признателен “, прибавя той.

На 27 февруари в известие в неговия TikTok се споделя, че Александър е бил откаран в болница с COVID-19, което може да бъде извънредно сериозна обстановка за хора с други здравословни затруднения. Не беше конкретизирано обаче дали гибелта му е породена от инфекцията.

Смята се, че Александър е бил единствено един от двамата души в Съединени американски щати, които са живели в стоманен бял дроб – дихателно устройство, което оказва помощ на парализирани хора, претърпели полиомиелит, да дишат.

Той се заразява с полиомиелит на шестгодишна възраст през лятото на 1952 година, когато зараза обгръща родния му град Далас, Тексас. Ще минат три години, до момента в който бъде създадена ефикасна ваксина против полиовируса, тъй че инфекцията се популяризира като горски пожар. Случаите в Далас в действителност са част от най-голямата зараза от полиомиелит в историята на Съединени американски щати, като се оповестява за близо 58 000 случая в цялата страна.

Полиомиелитът е инфекциозно заболяване, породено от вирус, който може да се популяризира от човек на човек. В някои случаи патогенът може да нападна централната нервна система и да унищожи моторните неврони, което води до парализа. Обикновено тя е краткотрайна, само че към една на 200 инфекции води до необратима парализа. Александър е бил един от тези „ късметлии “ и е останал некадърен да движи тялото си от врата надолу.

Макар че белите дробове на парализираните от полиомиелит към момента работят добре, те могат да изпитват усложнения при дишане. За да преодолее това, Александър е подложен в „ стоманен бял дроб “ – машина, която работи посредством използване на негативно налягане върху пациента вътре.

 Iron lung action diagrams

Александър живее през последните 70 години дружно с това устройство. Той е можел да излиза от камерата за две-три минути с помощта на независимо създадена техника, наречена „ жабешко дишане “, която включва гълтане на въздух през устата, и изкарването му от дробовете посредством мускулите на гърлото. Това обаче не е дълготрайно решение и той прекарва преобладаващата част от деня си в хоризонтално състояние в механичната камера.

Въпреки компликациите Александър учи право в Тексаския университет и през 1984 година устоя изпита за юрист. Освен това прекарва пет години в писане на автобиография – „ Три минути за едно куче: Животът ми в стоманен бял дроб “ – като написа на компютър благодарение на молив, подложен в устата му.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР