Покупката на жилище в Германия е по-изгодна отвсякога. В големи

...
Покупката на жилище в Германия е по-изгодна отвсякога. В големи
Коментари Харесай

Къде в Германия е по-евтино да си купим жилище, вместо да го наемем?

Покупката на жилище в Германия е по-изгодна отвсякога. В огромни градове като Кьолн, Дюселдорф, Франкфурт на Майн и даже столицата Берлин към този момент е доста по-евтино да си купите собствен дом, в сравнение с да живеете чартърен.

Ако планирате да живеете дълго време на едно място, без да имате огромни жилищни разноски, най-хубавото решение е покупката на жилище. До тези заключения доближава изследване на Германският институт за пазарни изследвания (IWD), извършено в 401 разнообразни жилищни региона в цялата страна.

След разбор на развиването на пазарите за отдаване чартърен и покупка на недвижими парцели, спомагателни разноски, свързани с покупка на дом, както и с лихвите, изследователският център заключва, че в този момент е доста положително време за закупуване.

Живеещите в Кьолн, които решат да си купят собствен дом със период на погашение 35 години, ще платят с 28.5% по-малко, в сравнение с в случай че го наемат. Така градът се трансформира в най-изгодният в страната за покупка на жилище.

 Infografik: Mieten oder kaufen? | Statista Mehr Infografiken finden Sie bei Statista

Покупката на жилище в Германия към този момент е надалеч по-изгодна от наемането му

Но надалеч не е единственият. Покупката на парцел за живеене в Дюселдорф с дълготрайна ипотека икономисва 24.9% разноски. Ако купувачът избере новия европейски финансов център Франкфурт, ще заплати с 20.7% по-малко, в сравнение с в случай че живее чартърен.

Дори в столицата Берлин, която е най-бързо поскъпващият международен заможен пазар за предходната година, е по-изгодно да си купите жилище (разходите ви ще са с 19.4% по-малки), в сравнение с да наемете такова. Ако изборът падне върху Щутгарт, покупката на жилище ще ви спести 18.8% от разноските.

През 2008 година наемателите заплащат към 1/3 по-малко от притежателите на жилища за месечните си разноски за живот. Но тази наклонност към този момент е изцяло друга. Сега притежателите на жилища заплащат 1/3 по-малко от междинната наемна цена за сходен апартамент.

Никога през последните 70 години заемите за покупка на жилищен парцел в страната не са били толкоз евтини. Докато преди 10 години купувачите на жилища трябваше да заплащат приблизително 5.04% рента върху ипотека, предходната година лихвените равнища са паднали до едвам 1.67%.

 Берлин е градът, в който жилищата нарастват най-бързо
Европейска столица е градът, в който жилищата нарастват най-бързо

Европа господства измежду най-горещите имотни пазари

Заради ниските лихви и удобните условия за заем, имотният пазар в Германия се разсъни и сега е един от най-горещите в света. 4 огромни града в страната - Берлин, Хамбург, Мюнхен и Франкфурт са измежду 10-те международни града, където цените на жилищата порастват най-бързо през последната година.

Като цяло дълготрайното финансиране си коства за множеството огромни немски градове, като единственото изключение е Мюнхен. В баварската столица жилищният пазар към този момент е толкоз кондензиран, че наемането е доста по-евтино от закупуването.

Минусите

Щом изискванията са толкоз преференциални, за какво всички в Германия не са се втурнали да си купуват жилище?

Според формалните данни по-малко от 45% от живеещите във федералната република имат личен дом.

Според специалистите една от аргументите за това е, че преимуществата, свързани с разноските за благосъстоятелност върху парцелите са доста по-високи в селските региони, в сравнение с в огромните градове като Мюнхен и Щутгарт. Поради районните разлики, не е еднообразно преференциално да си купим на всички места.

Кризата с недвижимите парцели, която засегна Съединени американски щати и други европейски страни преди към 10 години, направи доста по-трудно да се финансира личен дом.

Банките изискват за по-високо съответствие на личния капитал при жилищен заем, до момента в който цените непрекъснато се покачват. В някои случаи тези цени са просто прекомерно високи, с цел да могат евентуалните притежатели да си разрешат жилище.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР