Покупката на имот в Португалия вече не е начин за

...
Покупката на имот в Португалия вече не е начин за
Коментари Харесай

Фондовете заменят имотите като пряк път за „златна виза“ за Португалия

Покупката на парцел в Португалия към този момент не е метод за приемане на " златна виза ", даваща право на престояване, само че чужденците, които желаят да си обезпечат такава, към момента могат да вложат парите си в капиталови фондове, които в този момент чакат взрив на притока на средства.

Португалското държавно управление стяга разпоредбите, откакто в началото съобщи, че през февруари 2023 година ще се откаже от схемата за " златна виза ", която беше упреквана за изостряне на жилищната рецесия. То също по този начин се пробва да пренасочи вложенията в парцели от огромните градове към обезлюдените региони, написа Reuters.

Схемата, която предлага на заможни жители на страни отвън Европейски Съюз, които влагат в Португалия, правото да живеят в страната, е привлякла средства в размер на 7,3 милиарда евро от стартирането си през 2012 година до момента. Повечето участници в нея са от Китай, Бразилия и Съединените щати, а към 90% от тези пари са ориентирани към недвижими парцели, което предизвика недоволства, че това покачва цените на жилищата в една от най-бедните страни в Западна Европа.

Междувременно Европейската комисия прикани за преустановяване на сходни стратегии, като се базира на опасности за сигурността.

Влагането на пари в капиталови фондове е алтернатива по португалската скица за приемане на право за престояване от 2015 година насам, само че в този момент се чака да се трансформира в главен канал. Другите способи включват дарения за културни или проучвателен планове.

" Недвижимите парцели постоянно са откъсвали вниманието от другите благоприятни условия ", споделя юрист Ванеса Лима от Prime Legal, която наред с други услуги оказва помощ на чужденци да аплайват за виза. " Основният тип вложения оттук насетне ще бъдат във фондове - няма подозрение. "

За да дават отговор на изискванията, претендентите би трябвало да влагат най-малко 500 000 евро.

Сред тези, които се надяват да се възползват от това, е капиталовият фонд за стабилно земеделие Pela Terra, който към този момент оказва помощ за възобновяване на близо 1000 хектара земеделска земя в района Алентежу.

" Новите разпореждания са вятър в платната ни ", споделя Алекс Лоури-Уайт от Pela Terra.

Той дефинира измененията като " промяна " на разпоредбите, които са основали проблеми като по-високи цени на жилищата, и прибавя: " Програмата за „ златна виза “ би трябвало да сложи в центъра на вниманието си общността ".

Джим Дейвидсън, вложител в Pela Terra от Съединени американски щати, показва, че недвижимите парцели към момента са били алтернатива, когато е почнал процеса на издаване на „ златни визи “, само че че е бил наясно с възходящите отрицателни настроения към схемата.

Друг фонд, Sharing Education, влага в интернационалните учебни заведения в Португалия.

" Забелязваме нараснал интерес от страна на вложителите, тъй като те търсят нещо друго ", споделя ръководителят за връзки с вложителите Гонкало Сантос.

Необходимост

Въпреки че към момента няма публични данни, трима юристи, профилирани в региона на златните визи, показват пред Reuters, че чакат скоро фондовете да съставляват 80-90% от всички сходни вложения. Но в случай че недвижимите парцели в действителност бъдат изкарани от схемата, считат те, като цяло в Португалия евентуално ще постъпят по-малко задгранични вложения.

" Хората го вършат не от предпочитание да влагат, а от нужда, с цел да получат златни визи ", споделя Франсиско Барата Салгейро, старши сътрудник, отговарящ за отдела за задгранични вложения в EDGE International Lawyers.

Внасянето на най-малко 250 000 евро в културни планове или 500 000 евро в научни проучвания - или основаването на 10 работни места - също може да помогне за приемането на „ златна виза “. Кандидатите би трябвало да се подложат на инспекция за съдимост и да потвърдят, че нямат неизплатени задължения.

Лима от Prime Legal има вяра, че в този момент, когато недвижимите парцели към този момент не са алтернатива, ще бъдат основани повече фондове - и че някои съществуващи такива ще се преориентират от недвижимите парцели. Даренията за културни планове също ще станат по-популярни, прибавят те.

Но Нури Кац от консултантската компания Apex Capital Partners декларира, че изключването на вложенията в недвижими парцели ще направи Португалия по-малко привлекателна за вложителите, които ще се насочат към схемите за „ златни визи “ на други страни. Съседна Испания е измежду страните, които към момента разрешават вложения в недвижими парцели.

Фактът, че отговарящите на изискванията фондове би трябвало да влагат едвам 60% от парите си в Португалия, в допълнение ще понижи изгодите от схемата за страната, споделя Кац.

Адвокатите и консултантските компании от дълго време се оплакват, че процесът на издаване на „ златна виза “ в Португалия е муден и бюрократичен, като доста от тях желаят повече изясненост по отношение на новите правила, които не разрешават както директните, по този начин и непреките вложения в недвижими парцели.

" Ако един фонд желае да влага във фабрика това непряка инвестиция в недвижими парцели ли е или не? ", пита Салгейро от EDGE. " Не считаме, че е по този начин, само че тези неясноти са факт. "

Адвокат Ракел Куба Мартинс показва пред осведомителната организация, че някои от нейните клиенти също по този начин са загрижени за политическия риск. Португалия ще организира предварителни избори през март, откакто държавното управление подаде оставка на фона на поредност от кавги.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР