Покупката на автомобил на старо рязко е поскъпнала през последните

...
Покупката на автомобил на старо рязко е поскъпнала през последните
Коментари Харесай

Солени такси и данъци оскъпиха покупката на кола на старо

Покупката на автомобил на остаряло внезапно е поскъпнала през последните месеци. Но повода не е повдигане на цената на колите, а сензитивно повишаване на нотариалните такси и дължимия общински данък. От лятото насам при изповядване на покупко-продажби с МПС нотариусите отхвърлят да одобряват удостоверения за застрахователна стойност, издадени от брокери. Признават се единствено оценки, извършени от застрахователни компании, а те са сензитивно по-високи от сумите, определяни до неотдавна от брокерите. За това се оплакаха граждани, сблъскали се с казуса. 

Потърпевши от новите правила описват, че застрахователи дават оценки в пъти по-големи от действителната стойност, на която купуват кола на остаряло. В резултат са принудени да заплащат солени нотариални такси и налози. Софиянка се оплаква, че за покупка на " Ауди " на остаряло, потърпевшо при злополука, за 1600 лева застрахователна компания е дала оценка от 9000 лева, при което би трябвало да заплати 177 лева нотариална такса с Данък добавена стойност и 225 лева общински налог. За съпоставяне нотариалната такса при покупна цена от 1600 лева е 61 лева, а данъкът - 40 лева Потърсила друга застрахователна компания, колата й била оценена за 6000 лева

Оказва се, че няма публична смяна в нормативната уредба, която да вкарва ограничение кой да прави тази активност. Преди месеци обаче нотариусите в страната са получили по мейлите си неофициални инструкции от Нотариалната камара да преустановят досегашната всеобща процедура брокери да правят оценка МПС и да одобряват единствено удостоверения, издадени от лицензирани застрахователни компании. Приложен е и лист с тези компании, който в действителност е оповестеният на уеб страницата на КФН указател на застрахователните компании. На нотариусите е било обяснено, че задачата е да се приключи издаването на силно занижени оценки, с които се ощетявали общинските бюджети. 

По принцип за установяване на застрахователна стойност на автомобил се употребяват специфични таблици по каталога " Шваке ". Срещу такса от 20 лева до неотдавна всеки осигурителен брокер издаваше уверение за застрахователната стойност на автомобил. Не са редки и случаите, когато нотариуси също издават този документ. Според застрахователната стойност се дефинира данъкът за прекачване на собствеността, който се заплаща при изповядването на договорката. От застрахователната оценка зависи и размерът на нотариалната такса, тъй че нотариусите също са печеливши от смяната.

" Откакто са в действие новите инструкции, към този момент нямаме застрахователни оценки на коли под 1000 лева ", сподели пред. " Сега " нотариус от дребен град.

От Нотариалната камара обаче настояват, че брокерите не били съвсем изключени от процеса по издаване на застрахователна оценка. " Ако осигурител е овластил брокер да прави застраховка " Каско " и да дава оценка на автомобила, ние одобряваме документа. В него би трябвало да се уточни ясно, че оценката е направена по каталога " Шваке ". В бъдеще ще има законодателна смяна, която да уеднакви методиката за установяване на застрахователната стойност ", уточни Димитър Танев от Нотариалната камара.

В същото време никоя от институциите не се признава за основател на затегнатия режим. От Нотариалната камара настояват, че в закона за локалните налози и такси постоянно е било ясно посочено кой дефинира застрахователната стойност при придобиване на МПС - застрахователят. Същото потвърдиха и от КФН, като цитират чл. 33, алинея 4 на закона за локалните налози и такси, който гласи: „ При поискване от чиновник на общинската администрация или от заинтересуваното лице застрахователите издават в 7-дневен период уверение за застрахователната стойност на движимостта “. 

Така излиза, че на практика години наред законът е бил погазван както от брокери, по този начин и от нотариусите. Самата КФН твърди, че няма и не може да има никаква интервенция в тази ситуация, тъй като наредбите в закона за локалните налози и такси са отвън пълномощията й, а в Кодекса по обезпечаване не е посочено изрично кой прави оценките на колите за потребностите на облагането с налози.

От асоциацията на застрахователните брокери, които са най-засегнати от новите правила, отхвърлиха коментар и ни насочиха да търсим отговори от сдружението на застрахователите. Те пък препратиха към Нотариалната камара, а оттова обясниха, че измененията са подбудени от становище на КФН. От финансовия контрол обаче отхвърлят:  " Комисията за финансов контрол не е издавала мнения, тълкувания или други разпореждания, свързани с това кой би трябвало да издава удостоверенията за застрахователна стойност на автомобила.

От КФН обясниха още: В Кодекса за застраховането (КЗ), посредством който Комисията за финансов контрол реализира държавен контрол на съображение член 12, алинея 1, т. 3 от Закона за Комисията за финансов контрол, не се съдържат разпореждания, регламентиращи издаването на удостоверения за застрахователна стойност на МПС. Издаването на уверение за застрахователна стойност на МПС по реда на Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ) е услуга, предоставяна от застрахователи на заинтересувани лица за задачите на ЗМДТ, заради което тази активност на застрахователите не попада в обсега на надзорната подготвеност на КФН (арг. член 7 от КЗ).

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР