Покупката на американски изтребители ще доведе до сериозно сътресение на

...
Покупката на американски изтребители ще доведе до сериозно сътресение на
Коментари Харесай

Марешки до Тръмп: Загробвате България с вашите Ф-16

Покупката на американски изтребители ще докара до съществено разтърсване на финансовото положение на най-бедната страна в Европейски Съюз. Това се споделя в отворено писмо до американския президент Доналд Тръмп от водача на ВОЛЯ и зам.-председател на Народно събрание Веселин Марешки. Днес той изпрати писмото до Съединени американски щати, откакто болшинството в Народното събрание ратифицира контракта за покупка на самолети на стойност над 2 милиарда лв.. В него той категорично акцентира, че казусът не е в това дали се купуват американски, шведски или други самолети. А в големия разход, непостижим за българската страна сега.

Марешки цитира обстоятелства за ниските заплати и пенсии у нас. „ Ще се съгласите с мен, че в случай че една договорка е правилна, то би следвало и двете страни да печелят. В случая, за жал, не е по този начин. Моята страна губи и то доста! Вероятно не са Ви споделили, само че сега в България минималната месечна работна заплата е 320 $, междинната – към 600 $. Средната пенсия е 224 $. Повече от два милиона пенсионери живеят на границата на бедността и са обречени на бедност и гибел, в случай че нямат близки да им оказват помощ. Всеки ден родители на заболели деца излизат с апели за дарения, тъй като не могат да си разрешат лекуване. Същото вършат лечебни заведения, старешки домове и други обществени заведения. Над 100 души умел медицински личен състав в една болница подаде оставка, поради срамно ниското възнаграждение и неприятните условия на труд. И това е следващ подобен случай. Раждаемостта фрапантно спадна- младите фамилии не могат обикновено да отглеждат децата си, поради финансови усложнения. Според прогнозите, до 2050г. България ще бъде демографска пустиня, в случай че не се вземат незабавни ограничения. Картелите в допълнение бъркат надълбоко в джобовете на хората. На всички тези и на доста други сходни проблеми институциите дават отговор – страната няма пари, с цел да се оправи. България е най-бедната страна в Европейския съюз, а българите- най-ниско платените с най-нисък витален стандарт. Предполагам не сте чували фразата „ работещи бедни”. Това е определението, което се употребява тук за хората в трудоспособна възраст – имат работа, само че не могат да покриват даже обикновени битови разноски. Народът на България оцелява, не просперира”, написа в писмото на Марешки до Белия дом.

Българският политик цитира изследване на публичното мнение, съгласно което повече от 90% от българите желаят милиардите за самолети да бъдат дадени за възстановяване на опазването на здравето, просветителната система, за политики за майките и децата, за пенсионерите, за икономическо развиване и справяне с ширещата се на всички места битова престъпност. Веселин Марешки цитира един огромен общественик и някогашен президент на Финландия по времето на Втората международна война – военачалник Карл Густав Манерхайм, който е споделил: „ Преди да похарчите големи средства за защита, би трябвало да създадете такова равнище на живот на хората, че да са подготвени да го пазят.. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР