Покупката на американски изтребители ще доведе до сериозно сътресение на

...
Покупката на американски изтребители ще доведе до сериозно сътресение на
Коментари Харесай

Марешки към Тръмп: Обричате България на мизерия

Покупката на американски изтребители ще докара до съществено разтърсване на финансовото положение на най-бедната страна в Европейски Съюз. Това се споделя в отворено писмо до американския президент Доналд Тръмп от водача на ВОЛЯ и зам.-председател на Народно събрание Веселин Марешки. Днес той изпрати писмото до Съединени американски щати, откакто болшинството в Народното събрание ратифицира контракта за покупка на самолети на стойност над 2 милиарда лв.. В него той категорично акцентира, че казусът не е в това дали се купуват американски, шведски или други самолети. А в големия разход, непостижим за българската страна сега.

Марешки цитира обстоятелства за ниските заплати и пенсии у нас. „ Ще се съгласите с мен, че в случай че една договорка е правилна, то би следвало и двете страни да печелят. В случая, за жал, не е по този начин. Моята страна губи и то доста! Вероятно не са Ви споделили, само че сега в България минималната месечна работна заплата е 320 $, междинната – към 600 $. Средната пенсия е 224 $.  Повече от два милиона пенсионери живеят на границата на бедността и са обречени на бедност и гибел, в случай че нямат близки да им оказват помощ. Всеки ден родители на заболели деца излизат с апели за дарения, тъй като не могат да си разрешат лекуване. Същото вършат лечебни заведения, старешки домове и други обществени заведения. Над 100 души умел медицински личен състав в една болница подаде оставка, поради срамно ниското възнаграждение и неприятните условия на труд. И това е следващ подобен случай. Раждаемостта фрапантно спадна - младите фамилии не могат обикновено да отглеждат децата си, поради финансови усложнения. Според прогнозите, до 2050г. България ще бъде демографска пустиня, в случай че не се вземат незабавни ограничения. Картелите в допълнение бъркат надълбоко в джобовете на хората. На всички тези и на доста други сходни проблеми институциите дават отговор – страната няма пари, с цел да се оправи. България е най-бедната страна в Европейския съюз, а българите- най-ниско платените с най-нисък витален стандарт. Предполагам не сте чували фразата „ работещи небогати ”. Това е определението, което се употребява тук за хората в трудоспособна възраст – имат работа, само че не могат да покриват даже обикновени битови разноски. Народът на България оцелява, не просперира ”, написа в писмото на Марешки до Белия дом.

Българският политик цитира изследване на публичното мнение, съгласно което повече от 90% от българите желаят милиардите за самолети да бъдат дадени за възстановяване на опазването на здравето, просветителната система, за политики за майките и децата, за пенсионерите, за икономическо развиване и справяне с ширещата се на всички места битова престъпност. Веселин Марешки цитира един огромен общественик и някогашен президент на Финландия по времето на Втората международна война – военачалник Карл Густав Манерхайм, който е споделил: „ Преди да похарчите големи средства за защита, би трябвало да създадете такова равнище на живот на хората, че да са подготвени да го пазят.. “

Марешки напомня, че България и Съединени американски щати имат дългогодишни дипломатически връзки, че стотици българи са избрали да изоставен родината си и да търсят реализация в Съединени американски щати, където учат, работят, заплащат налози. Той акцентира, че страната е била постоянно предан сътрудник в НАТО и че е предоставила гратис своя територия за американски военни бази. Припомня също, че нееднократно България е подкрепяла външната политика на Съединени американски щати, даже с риск да се трансформира в цел на зложелатели.

В писмото си до президента Тръмп Веселин Марешки задава няколко въпроса- за какво една толкоз мощна и просперираща страна като Съединени американски щати притиска българските политици да похарчат такава голяма сума за въоръжаване, вместо да я влагат в повишение на виталния стандарт на народа си. Той пита също за какво Съединени американски щати не създадат жест към България като предан сътрудник в НАТО и не предоставите безплатно такава техника, щом за Съединени американски щати е толкоз значимо България да я има? И за какво не предислоцират своя ескадрила в базите си у нас?

Веселин Марешки акцентира, че 30 години няколко генерации българи се надяваха най-сетне да заживеят обикновено. Но това все не се случва. По думите му, с тази договорка Съединени американски щати обричат на беднотия още едно потомство. „ Тя ще докара до съществено разтърсване в бюджета на страната за десетилетия напред. Месеци наред нашата партия се пробва да вразуми последователите на тази покупка в държавното управление. И държа да подчертая, че не става дума за това дали да се вземат самолети от Съединени американски щати, от Русия, от Швеция или откъдето и да било другаде. Става дума за това, че сега финансовото положение на българския народ не разрешава подобен необмислен разход! Това опонира на всички правила на положителното държавно ръководство ”, написа Марешки до Тръмп. Той приканва американския президент да спре тази грабителска договорка. „ Не притискайте България да се хвърли във финансова бездна.  Не обричайте на бедност един заслужен европейски народ с хилядолетна история и просвета! Ще допуснете ли това да тежи и на Вашата съвест? ”, се споделя в писмото до Белия дом.

Накрая Веселин Марешки кани Доналд Тръмп да посети България, да беседва с българите и да чуе тяхното мнение за договорката. ” Убеден съм, че тогава ще мислите по напълно различен метод ”, приключва писмото на българския политик до американския президент.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР