Покрив от зелена растителност ще краси сградата на Новата библиотека

...
Покрив от зелена растителност ще краси сградата на Новата библиотека
Коментари Харесай

Покрив от растителност ще краси сградата на новата библиотека и център за съвременно изкуство, търсят изпълнител на проекта

Покрив от зелена растителност ще краси постройката на Новата библиотека и Център за модерно изкуство, които ще бъдат построени на мястото на някогашната Немска болница. Това планува амбициозният план на Община Бургас.

Администрацията започва процедурата по желание на реализатор на плана " Реконструкция и преустрояване на съществуваща постройка в културно - учебен център за модерно изкуство и библиотека, намираща се в централната част на град Бургас "

Обществената поръчка ще се осъществя посредством съчетание на безплатна финансова помощ от Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014- 2020 и  средства от бюджета на Община Бургас.

Идеята за построяването на нова библиотека и Център за модерно изкуство беше препоръчана преди няколко години от кмета Димитър Николов, който убеди държавната власт да трансферира парцела на Общината, с цел да може тя да търси способи за неговото видоизменение.

Новата библиотека ще съхранява над 600 000 творби на български и задгранични създатели, а в центъра за актуалното изкуство ще показва краткотрайни и постоянни  експозиции.

Сградата на някогашната " Немска болница " се намира в зона с обществени функционалности с висока социална значителност за града. Разположена е на към 100 м. от морето и от центъра на града. Имотът е с повърхност 2470 кв. м. На терена все още има две монолитни здания.

По-голямата монолитната триетажна постройка е издигната пред 1935 година и действа като учебно заведение до 1944 година В края на Втората международна война се преустройва и се експлоатира като болница. След 1989 година постройката остава държавна благосъстоятелност, само че потреблението й по предопределение е прекратено. Другата е двуетажна.

И двете здания са в неприятно положение, не се употребяват, а елементи от инсталациите липсват.  След като е трансфериран на Общината, теренът неведнъж е обезопасяван, защото в рушащите се и рискови здания влизат бездомници и авантюристичен настроени възпитаници.

Новият план планува хубав атриум сред библиотеката и новата модернистична постройка от стъкло и метал на Центъра за модерно изкуство.

Отвореното пространство ще насочва посетителите в три направления - към библиотеката, центъра за модерно изкуство и градината. При вечерни сбирки, концерти, този вход може да бъде отворен, а посредством новопроектиран панорамен стъклен асансьор, посетителите ще  могат да употребяват многофункционалната зала на трети етаж и откритата тераса.

С аспект към градината на второ равнище е планувана тераса, последваща плавните извивки на амфитеатъра. На терасата ще има и кафене.

От север е планиран втори вход, обслужващ библиотеката. Този вход служи за достъп до детския отдел на първи етаж, административния отдел на втори етаж и читалните на последния трети етаж.

От юг е очакван вход към под земята паркинг за 20 автомобила и 4 паркоместа на равнището на терена.

Благоприятното южно ревю на вътрешния двор разрешава поддържането на богата растителност. Там ще се построи и дребен амфитеатър, където ще могат да се организират разнообразни събития.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР