Покрай усилията да се справим с коронавируса и покрай карантината

...
Покрай усилията да се справим с коронавируса и покрай карантината
Коментари Харесай

Над 600 обаждания на телефонната линия за пациенти с хронични заболявания за ден

 " Покрай напъните да се оправим с ковид и около карантината се появиха доста от проблемите на здравната ни система. Те са известни, само че сякаш все бяха отлагани във времето ", съобщи пред " Нова ТВ " доктор Станимир Хасърджиев, ръководител на Националната пациентска организация.

На номер 0800 14 515 пациенти с хронични болести ще имат опция да получат информация от експерти в ендокринологията, кардиологията, онкологията, инфекциозните заболявания и други На 0800 14 515 пациентите могат да се свържат и с психолог, с който да обсъдят тревогата или терзанията си в изключителната обстановка. Линията не обслужва незабавни положения.

" Горещата линия за пациенти с хронични болести не е отворена инцидентно. Това се случи след съвещания с сдружения, които ни сигнализираха, че  има проблеми. СЗО също сигнализира, че главната група жертви ще бъдат хората с съпътстващи болести ", добави той и акцентира, че съвсем всички смъртни случаи с ковид у нас са и с разнообразни болести.

" Само от днешния ден има над 600 позвънявания към експертите. Хората звънят с всевъзможни въпроси, само че най-много тъй като не могат да се свържат с персоналните си лекари. Попаднахме на доста тежки и разнообразни проблеми ", показа Хасърджиев. Според него главният проблем е, че сега няма опция за отдалечен продан на документи.

" Налага се пациентът да върви в огромния град, в лечебните заведения. Една пациентка, която живее в недодялан град, е споделила, че трябвало да мине 5 КПП-та, с цел да стигне до онкоцентъра, в който се лекува, с цел да й кажат, че няма лекарство за нейния тип рак. Върнали са я за понеделник. Тя е можело да се съветва по телефона дали това лекарство го има и дали изобщо да се разхожда ", изясни той. Според него телефонната линия ще е потребна отсега нататък, само че за в този момент подкрепя да се събере информация къде са същинските проблеми.

" В непрестанна връзка сме в институциите. Като че ли и там стартира да се схваща, че нямаме никакво време и би трябвало неотложно да се облекчи административната процедура ", добави Хасърджиев.

Според него единственият метод в  България да стартират поетапно да отпадат ограниченията е като защитим тези, които ще дадат най-големите жертви. Той счита, че системата ни още не е подготвена, само че се надявам по време на епидемията да се направи всичко допустимо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР