Покрай триумфалния път на Нургюл Салимова на Световната купа в

...
Покрай триумфалния път на Нургюл Салимова на Световната купа в
Коментари Харесай

Защо Нургюл Салимова е сама в Баку?

Покрай триумфалния път на Нургюл Салимова на Световната купа в Баку, водеща тематика е, че тя е безусловно сама там, в случай че не броим другите ни трима състезатели, само че те към този момент отпаднаха.

В същото време води борби със съпернички, които разчитат на цели щабове - един или повече треньори, анализатори, психолог…

Това, че 20-годишното ни състезателка е “сам боец ”, разгласи нейният треньор Живко Жеков в няколко изявленията. Така тази тематика бе подета дружно с успехите на Нургюл, че в някаква степен ги измести, политизира се и така нататък

Причините “сияйната роза ” (това значи името ѝ в превод) на българския шахмат - и освен тя, само че в този момент тя нашумя, да разчита значително на лични и от спонсори средства, са две: няма пари; няма законна и приета публично федерация.

До неуместната обстановка се стига поради безвремието в българския шахмат в последните години, почнало по време на ръководството на Силвио Данаилов (2011-2017 г.) и продължаващо до през днешния ден. Тогавашният състезателен министър, в лицето на Красен Кралев, заведе дело за непозволено изразходвани държавни средства в интервала 2011-2014 година - към 2 млн. лв..
 Снимка списък Клуб Z
През 2019 година БФ по шахмат (на Силвио Данаилов) бе наказана да възвърне 684 540 лева А сагата за легитимността към този момент бе почнала, защото организацията бе с лишен лиценз, течаха каузи, други формирования желаеха да поемат контрола по спорта в България, а Международната федерация (ФИДЕ) наложи възбрана на БФШ и надлежно на нашите състезатели за шампионати и шампионати под егидата ѝ.

В края предходната година Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) се кандидатира за участие във ФИДЕ, откакто тогавашният длъжностен състезателен министър Весела Лечева ѝ издаде лиценз. Начело на организацията е Васил Антонов, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия.

Той беше съпредседател на Българска федерация по шахмат 1928 (БФШ 1928) дружно с Руслан Тошев - някогашен депутат пък от ГЕРБ. Тя обаче остана без лиценз - лишен от предходния постоянен министър на младежта и спорта Радостин Василев.

Това, несъмнено, не е всичко. С днешна дата за легитимност в родния шах спорят пет (да, 5!) структури. Освен БФШ 2022, другите са: БФШ 1928 (вече без Васил Антонов), Българска федерация по шахмат 64 (БФШ 64), Шахматна федерация България (ШФБ) и Българска федерация по шах (БФШ).

Всички те са обжалвали решението на Лечева да даде зелен сигнал на БФШ 2022. Оттам и затрудненията.

Зад някои от тях стоят забавни фигури (не шахматни). БФШ 64 е учредена от Цвета Галунова, досегашна депутатка от “Възраждане ”, и добре познатата някогашна международна шампионка Антоанета Стефанова, която пък бе препоръчана за министър председател от Има Такъв Народ. Любопитно е, че част от екипа им е експертът по спортно право и изтъкнат футболен опозиционер (а към този момент и плувен) Георги Градев.
 Нургюл Салимова се поздравява с Анна Музичук на полуфинала на Световната купа. Украинката е измежду обичаните шахматистки на нашето момиче. Снимка Anna Shtourman, FIDE
Популярният гросмайстор Кирил Георгиев стои зад ШФБ. Руслан Тошев си е правилен на БФШ 1928. Международният занаятчия по шахмат Атанас Куртенков пък съставлява БФШ.

Заради митингите им ФИДЕ не върна България на картата на шаха посредством признание на одобрената от Весела Лечева БФШ 2022. И се стигна до нов парадокс - на 4 април интернационалната федерация подреди основаването на краткотрайна комисия, упълномощена да ръководи шахмата в България до избора на единна конструкция и нов президент.

Начело на въпросната комисия са румънец - Даниел Флоря, и албанец - Ералд Дервиши. Представители би трябвало да имат всички изредени нагоре.

За този процес се разчу при започване на юли, когато трябваше да се организира обединително заседание. Дотам не се стигна обаче - Васил Антонов и БФШ 2022 апелираха пред ФИДЕ и Министерството на спорта.

Поради всичко това проведеният шахмат в България е без финансиране през 2023 година Чисто по закон министерството няма по какъв начин да отпусне средства на БФШ 2022, даже след изданения лиценз от Лечева. Бюджетът за предходната година пък възлиза на 100 000 лв.. Всеки самичък може да си отговори на въпроса до каква степен са стигнали тези пари.

Така, през актуалната година националните ни тимове и вътрешния календар са оставени на произвола. Чу се пояснение, че Световната купа бил комерсиален шампионат, по този начин нямало по какъв начин участниците ни да разчитат на финансиране от страната, само че това просто не звучи съществено. В идеалния случай - с настояща федерация и бюджет, могат да се поемат, в случай че не всички, то най-малко част от разноските, защото това каре в Баку съставлява България, с изключение на себе си.

Живко Жеков, треньорът на Нургюл, изясни за бТВ, че намерили спонсор, който оказал помощ на състезателката му с разноските по първия кръг от Световната купа. Само той продължава пет дни, а една нощувка излиза 120 $, има и пътни. Нататък Салимова си е подсигурила лични средства, които се предполагало, че ще избие от наградния фонд.

От всичко това излиза, че няма по какъв начин да има щаб със Салимова и останалите ни представители. Добре че сме в цифровата епоха - те разчитат на помощ от скайп и т. н. в анализа и разбора. Спекулира се, че двама задгранични експерти помагали на българката на място - неразбираемо на какви начала (дали единствено на приятелски), само че това ще каже тя като се върне.

Оставяме го под въпрос, защото към този момент се изписаха десетки и стотици редове с погрешна информация за нейния случай. Някой би го нарекал чудноват, само че той не е подобен за доста български спортисти. Когато са без финансиране, те минават по пътя на Нургюл, тъй че си е всекидневие.
 Нургюл Салимова и Александра Горячкина. Снимка FIDEДелян Пеевски отпътувал за Баку - да поддържа Нургюл
След като влезе в ролята на изтъкнат конституционалист, Делян Пеевски към този момент се изживява и като състезателен ентусиаст - шахматен в тази ситуация.

Депутатът от Движение за права и свободи отпътувал за Баку, с цел да поддържа Салимова, написа “24 часа ”. Днес тя играе съдбоносен тайбрек за Световната купа с рускинята Александра Горячкина.

Досега Пеевски не проявявал интерес към спорта, като изключим една помощ от 200 000 лв. към “Левски ”, малко, откакто Наско Сираков стана мажоритарен притежател.
Салимова е призната в Стопанска академия " Димитър А. Ценов " в Свищов
А пиарът към Нургюл към този момент се лее мощно. Салимова е призната да учи в Стопанска академия " Димитър А. Ценов " в Свищов, съобщи Българска телеграфна агенция. Тя към този момент е първокурсничка на държавна поръчка, постоянна форма на образование в компетентност „ Маркетинг “, заяви ректорът на висшето образователно заведение проф. доктор Марияна Божинова.

Нургюл Салимова се подрежда до други видни спортисти, ученици в свищовската академия. Сред тях са международната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова и олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, която следва в компетентност „ Икономика на търговията ”.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР