Покрай тазгодипния Ден на независимостта в Полша, който се отбелязва

...
Покрай тазгодипния Ден на независимостта в Полша, който се отбелязва
Коментари Харесай

Боян Станиславски: Написаното в световните медии за Полша е истина, но е много закъсняло

Покрай тазгодипния Ден на независимостта в Полша, който се отбелязва на 11-и ноември, международни медии заговориха намерено че в страната има фашисти. В предаването " Преди всички " журналистът Боян Станиславски разяснява:

Не знам за какво се случи тъй че тъкмо тази година международните медии взеха решение да създадат наблюдаване и да извърнат толкоз доста внимание на Полша. Предполагам че това може да е обвързвано с в действителност с факт, че някакъв англоезичен публицист просто е обитавал в Полша на 11-ти ноември, написал е нещо, след което, както се случва доста постоянно, другите медии преписаха със свои думи това, което е било негов автентичен текст. Според мен това, което се появи в международните медии, е един тип непропорционално, тъй като предишните години, а този Марш се провежда от 2007 година, т.е. това е десетата година на която този Марш на независимостта се провежда във Варшава, са се случвали доста по-опасни феномени, престъпни даже бих споделил, които обаче някак си не привлякоха вниманието на западните специалисти и анализатори.

Но съгласно мен това което е по-важно, тъй като не желая да бъда свестен погрешно. т.е. това което написаха интернационалните медии за Полша тази година, е правилно същинско. Проблемът е че тези наблюдения са закъснели най-малко 10 години и съгласно мен е това, което липсва в всичките тези разбори е за какво това се е случило? Защото елементарно е да се ужасяваме от някакви фашисти по улиците, само че би трябвало да си зададем въпроса за какво се е случило по този начин?

Станиславски изясни каква е повода тази година все пак събитието да е минало по-спокойно:

Защото в този момент всичките тези периферни организации, екстремистки и десни секти, са станали един тип орнаментика на настоящето ръководство и те работят с благословия въпреки и скрита неофициална. Затова трябваше да се кротнат, с цел да мога да се врежат по-силно основното течение на полската политика и това го вършат сполучливо към този момент втора година. Затова тези маршове наподобяват по-различно, няма толкоз проява на нападателно държание.

Журналистът уточни и аргументите с цел да се стигне до сходни феномени в Полша:

Основният въпрос съгласно мен е за какво изобщо се случва? Аз, несъмнено, в един къс диалог няма по какъв начин да изложа всичките аргументи, само че да кажа двете съществени. Първата, колкото и тривиално да звучи, е неналичието на опция и това визира още интервала на самото начало на прехода, когато старите ръководещи и новите ръководещи, са взели решение че повече няма да има левица. И това затваряне на всевъзможни порти от лявата страна на политическото пространство докара до това че хората въпреки всичко си желаеха някаква смяна и това което прави " Право и правдивост " през днешния ден и съпътстващите десни екстремистки организации, които взеха присъединяване в Марш на независимостта, това е смяната. Това едното пояснение.

А второто е, че още през 2007 година, когато стартира този фестивал във Варшава и другите огромни градове, в Полша се появи незабавно доста мощно спонтанна устойчивост страна на обществото. Проблемът обаче който се появи е, че медиите изрисуваха една изкуствена несъстоятелна симетрия сред фашистите и антифашистите, които се проведоха напълно непринудено.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР