Покрай скандала Cum-ex, който се определя като най-голямата данъчна измама

...
Покрай скандала Cum-ex, който се определя като най-голямата данъчна измама
Коментари Харесай

Данъчен скандал преследва канцлера Шолц в Германия

Покрай абсурда Cum-ex, който се дефинира като най-голямата данъчна машинация в историята на Германия, натискът върху канцлера Олаф Шолц и Социалдемократическата партия (СДП) се ускорява.

Новите развития по случая пристигнаха преди показанията на члена на СДП Олаф Шолц, министър-председател на провинция Хамбург в интервала 2011-2018 година, пред анкетната комисия, основана в Народното събрание на провинция Хамбург на 19 август, с цел да хвърли светлина върху абсурда.

В рамките на следствието, извършено от прокуратурата в Кьолн, е открито, че в персоналния сейф на Йоханес Карс , някогашен народен представител от СДП в Бундестага и непосредствен до Шолц, са открити над 200 хиляди евро.

В новините, оповестени в немската преса и основани на членовете на проверяващата комисия в Народното събрание на провинция Хамбург, се показва също, че са били тествани известията, получени на имейл адреса , употребен от Шолц по време на мандата му като министър-председател на провинция Хамбург.
" Няма доказателства за политическа интервенция "

Германското публично мнение желае да разбере каква роля е изиграл Шолц в абсурда като министър-председател на провинция Хамбург във връзка с банката " Варбург ", която е забъркана в данъчен скандал.

Германският канцлер Шолц, който преди този момент е дал показания пред анкетната комисия, съобщи, че не си спомня наличието на срещите си с управлението на банката и с Kaрс.

На конференция през днешния ден в Берлин Шолц съобщи, че не носи отговорност за събитията, свързани с банка " Варбург ", и съобщи: " Няма доказателства за политическа интервенция ".

Канцлерът Шолц също по този начин твърди, че не знае нищо за парите, открити в сейфа на Kарс в банката , и че от дълго време не се е срещал с лицето.

Относно изказване на публицист, че банкерите не са предали " откраднатите пари " след срещата си с Шолц, канцлерът споделя: " Ако би трябвало да докажете това изказване, не бихте могли да го докажете. Помислете, когато казвате сходно нещо - предизвести той.

Опозиционните партии в страната също по този начин упорстват Шолц да изясни какво е обсъждал с банкерите и от кое място са парите, открити в банковия сейф на някогашния народен представител Карс.

През последните години прокуратурата в Кьолн е направила обиски в постройките на разнообразни финансови институции в Хамбург, Франкфурт и Мюнхен и в Министерството на финансите по време на мандата на Шолц като министър на финансите по съмнение в укриване на налози посредством по този начин наречените Cum-ex покупко-продажби.

В следствието Cum-еx, което е известно като най-големия скандал за данъчни измами в историята на Германия, се разкрива, че банкери, богати вложители и юристи редовно са подписвали комплицирани контракти за акции за възобновяване на налози, които в действителност в никакъв случай не са плащали на страната.

Герхард Щтрат, един от известните юристи по наказателни каузи в страната, подава през февруари наказателна тъжба против Шолц и някогашния кмет на Хамбург Петер Ченчер за подкрепяне и подстрекателство към укриване на налози в абсурда Cum-ex, като упреква двамата политици от СДП, че не са поискали навреме възобновяване на налози в размер на 47 млн. евро, които основаната в Хамбург банка " Варбург " е получила от държавната хазна през 2016 година посредством покупко-продажби с акции на Cum-ex.

Германската преса оповестява също, че Шолц се е срещал неведнъж с Кристиан Олеарис, един от сътрудниците на банка " Варбург ", и му е давал препоръки, както и че през 2017 година банка " Варбург " е дарила над 45 хиляди евро на СДП.

Според изчисленията на немски данъчни специалисти държавната хазна е претърпяла загуба от 7,2 милиарда евро в интервала 2005 и 2011 година от Cum-ex.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР