Покрай шумотевицата около тежките гостувания на премиера Кирил Петков и

...
Покрай шумотевицата около тежките гостувания на премиера Кирил Петков и
Коментари Харесай

Солна стая и Гинко билоба за столичните общинари

Покрай шумотевицата към тежките гостувания на премиера Кирил Петков и подбрани люде от екипа му в покоите на основния прокурор Иван Гешев някак настрана от публичното внимание остава делничното съществуване на управниците на столицата. Оказва се обаче, че и там се развиват настоящи скандалчета, които най-малкото изискват определяне на розови хапчета или посещаване при психотерапевт.

Последният спор в Столичния общински съвет (СОС) бе отдаден на солната стая и лечебната изгода от тях. Конкретният мотив за нахлуването на СПА-повея в общината е концепцията в 22 ДКЦ (Диагностично-консултативен център) в София да бъде построена със лични средства такава солна стая.

Както изисква чиновническата процедура концепцията е предпазена с отчет, импортиран от трима души, по-късно онлайн-дискусия, прераснала в кавга на тематика какви са научните обстоятелства за изгодата от солната стая. Най-активен в дебата се оказва самостоятелния общински консултант Борис Бонев, съгласно който солната стая има противоречив здравен резултат и науката не е единомислеща за лечебните й изгоди. Освен това вносителите на отчета не били показали аргументирана, научнообоснована информация, с цел да вземат съветниците осведомено решение.

Общинският консултант от " Демократична България " Грети Стефанова пък отказала да поддържа отчета, тъй като съгласно нея солната стая в ДКЦ, където ходели единствено заболели хора, била най-подходящото място за разпространяване на ковид. Независимият общински консултант Методи Лалов от своя страна призна, че е подкрепил отчета в комисия, само че поради явно комерсиалната цел на солната стая отдръпнал поддръжката си.

А създателите на отчета са развили тезата, че в историята на ДКЦ на територията на столицата солната стая в 22 ДКЦ ще е сефтето, построено освен това единствено за 20 000 лв. лични средства на центъра. Да не броим изгодите от халотерапията при респираторни болести като астма, бронхит, кашлица, пневмония, синузит, алергия, кожни и проблеми с нервната система, показват вносителите. 

Същината на яростните разправии за солната стая издават нуждата от незабавни ограничения, тъй че общинските съветници да се отърват от проблемите както с с нервите, по този начин и с паметта си. Защото, в случай че в действителност бяха загрижени за столичани, здравния им статус и предишното на столицата, можеха да помислят по какъв начин да запазят част от Цeнтpaлнaтa минepaлнa бaня като балнеолечебен център. А не да дадат своя принос в изтриването на историята на София, която както знаем всички е зародила като населено място с помощта на минералните си води, бликащи от земните недрата, върху които се намира сегашният площад " Бански ". Добре е известно че сходна концепция за отделяне на настрана крило за СПА-център към настоящия Музей за история на София съществува от 2006 година, само че столичната община не си е мръднала пръста, с цел да я осъществя.

Що се отнася до противоречивата солна стая, предлагаме тя да бъде построена в самата община, за гратис прилагане от общинските съветници. Ще им излезе по-евтино, в сравнение с всеки ден да пият Гинко билоба срещу звук в ушите, за положително оросяване и мощна памет...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР