Покрай поредицата проверки, разследвания и смущаваща информация относно къщите за

...
Покрай поредицата проверки, разследвания и смущаваща информация относно къщите за
Коментари Харесай

След поредицата скандали къщи за гости вече не се финансират?  

Покрай поредицата инспекции, следствия и смущаваща информация по отношение на къщите за посетители, финансирани от Програмата за развиване на селските региони, обстановката стана много комплицирана, а финансирането им към този момент е съвсем невероятно , стана ясно от изказване на Зорица Ставрева – специалист „ Информационно обслужване и услуги “ в Областен информативен център (ОИЦ) – Смолян. Пресконференцията бе за публичността, която дава Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България ИСУН 2020. 
Тя изясни, че подмярка 6.4 е тази , която поддържа аграрни действия в деветте общини на Смолянска област по 4 посоки - услуги, занаяти, произвеждане и туризъм.
„ При локалните инициативни групи, които също пускат варианти за кандидатстване по подмярка 6.4., безвъзмездната финансова помощ беше 74%, а на национално равнище тази поддръжка беше 50%. След всичко, на което станахме очевидци, единствено направление туризъм на национално равнище не е пуснато въобще, а МИГ-овете, които пуснаха тази опция, са на 5%. На процедура строителство на къщи за посетители, фамилни хотели и преустройството им за мен към този момент е невероятно да се прави по тези правила до края на сегашния програмен интервал “, уточни Ставрева.   
Тя заяви, че посетителите в ОИЦ най-често са интересуват от пускане на личен бизнес в областта на туризма (къщи за посетители и фамилни хотели), в областта на производството – автосервиз, пекарна и др.от нулата, само че има много запитвания от бизнесмени дали има алтернатива да аплайват единствено за пазаруване на машини, нищо друго.
По отношение на къщите за посетители жителите на Смолян първо бяха разочаровани, тъй като общината не е селска и не могат да получат финансиране, а новото отчаяние е, че при сегашните правила безвъзмездната финансова помощ по това направление е 5% .
„ Ако вършиме занаятчийско ателие, ще получите от МИГ „ Преспа “ примерно безплатна помощ в границите на 75%, само че в случай че кандидатствате за къща за посетители, безвъзмездната помощ ще е 5% и това е един вежлив метод да се отстрани това финансиране. Миналата година тази част от подмярката беше спряна на национално равнище. Сега примерно МИГ „ Високи Западни Родопи “ - Борино, Доспат и Сърница, към този момент следващ месец чакат утвърждение и им споделиха, че по този начин ще излязат процентите “, добави Ставрева.
„ Ако имате примерно стопанство с коне, само че желаете да извършите и една стаичка за посетители, които да преспят у вас, тогава ще ви финансират тази активност като допълваща към главната, само че приемането на посетители не може да се финансира като съществена активност “, уточни шефът на ОИЦ Цветанка Генчева.
Според специалистите в осведомителния център селският туризъм към този момент не е приоритет. Отчетено е, че са направени задоволително къщи за посетители и има задоволително места за настаняване, а акцентът към този момент е в услугите, свързани с туризма.
„ Интересно е, че на национално равнище може въобще да не забележим пускане на тази подмярка. Няма и за по кое време. Не знаем каква ще е настройката в новия програмен интервал дали ще има пари за селски туризъм или не “, разяснява Генчева.

Припомняме, че през месец юни екипи на Държавен фонд „ Земеделие “ ревизираха 295 къщи за посетители, от които 288 в мониторингов интервал и 7 отвън него.
Проверките демонстрираха, че 15 къщи за посетители не действат по предопределение от общо тестваните обекти за селски туризъм от Програмата за развиване на селските региони. От тях 4 в област София, по 2 -  в Благоевград и Пазарджик, по една - във Варна, Ловеч, Пловдив, Видин, Разград, Шумен и Добрич.  

„ За тези къщи има подозрения, че не се съблюдават подписаните контракти по ПРСР - липсват счетоводни документи, категоризации и регистри за посещаемост. Финансовата помощ, която са получили, е в размер на 4,5 млн. лева и същата ще бъде изискана от бенефициентите “, изясни тогава министърът на земеделието и храните Десислава Танева.
От всички тествани са открити други 74 къщи за посетители, за които са установени в друга степен отклонения от декларирания бизнес проект. Проектите са получили дотация от ДФЗ на стойност 18 млн. лева Санкцията за тях зависи от типа на нарушаванията и варира от 5 до 15% от цената на платената дотация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР