Покрай основните външнополитически новини (местенето на израелската столица в Йерусалим,

...
Покрай основните външнополитически новини (местенето на израелската столица в Йерусалим,
Коментари Харесай

Бойкотирай Холивуд!

Покрай главните външнополитически вести (местенето на израелската столица в Йерусалим, офанзивата на Европейската комисия против Полша, вълненията по отношение на старта на българското европредседателство и съпътстващите го изявления в интернационалната преса, главно с отрицателен оттенък) предстоящо пропуснахме едно културно събитие: международната премиера на кино лентата " Всичките пари на света ", която се състоя на 22 декември.

Това е филмът, в който основната роля в началото бе дадена на артиста Кевин Спейси, само че откакто против него излязоха (все още недоказани) обвинявания в полови подмятания и непочтено държание, продуцентската компания взе решение сцените със Спейси да бъдат изрязани и презаснети с различен артист (Кристофър Плъмър). Което си е цензура в най-чист тип. И първа стъпка към превръщането на Спейси в не-личност (по Оруел). Първа стъпка, тъй като никой, безусловно никой от холивудската актьорска колегия не издигна глас в негова отбрана. И няма да е чудно, в случай че концепцията за презаснемане на фрагменти се разпростре и до остарели филми с негово присъединяване.

При разразяването на абсурда при започване на ноември имаше реакции. Сега обаче премиерата бе обгърната в тишина. Наистина ли сме подготвени да преглътнем това безсрамие?

Нека първо да обърнем внимание на обстоятелството, че против Кевин Спейси има единствено обвинявания, само че не и влезнала в действие присъда. Какво ще стане, в случай че съдът го признае за почтен? Ще върнат сцените с него във кино лентата ли? И по какъв начин въобще ще бъде обезщетен за това, което в този момент му се предизвиква?

Но даже и обвиняванията да се потвърдят, значи ли това, че Кевин Спейси би трябвало да бъде непризнат (не, напряко заличен) като артист? (За съпоставяне, поезията на Никола Вапцаров да вземем за пример, продължава да се тачи и у нас, и по света - без значение, че поетът е наказан на гибел от законен български съд за терористична активност.) Какво си мислят в Холивуд - че може току-тъй да бъдат признати " политически правилни " версии на филми като " Обичайните обвинени " и " Американски прелести ", без неповторимото актьорско наличие на Спейси в тях, за което той получи две награди " Оскар "? Да имате да вземате, болшевишки цензори!

В предишното Сталин е нареждал да бъдат заличавани от фотографиите облици на хора, оповестени в недружелюбност. Днес завладеният от SJW*-активисти Холивуд прави същото. Което потвърждава, че комунизмът и модерният ляв радикализъм са две лица на едно и също антихуманно зло. Крайно време е повече хора да осъзнаят това.

Навремето, преди 1989 г, гледахме на холивудските филми като на блестяща опция на сивата, социалистическа реалност. И не си давахме сметка, че Холивуд в действителност е пропагандна машина на Съединени американски щати. Така, както Мосфильм беше пропагандна машина на Съюз на съветските социалистически републики. И както през днешния ден филмовата промишленост, която ни залива с турски сериали, е пропагандна машина на Турция. И по този начин нататък, и по този начин нататък.

През двата мандата на Барак Обама Холивуд дефинитивно се утвърди като крепост на западното левичарство. И през днешния ден, близо година след встъпването в служба на Доналд Тръмп, това не се е трансформирало (доказателство са не една и две " политически правилни " препратки в най-новия епизод на " Междузвездни войни " ). Да не забравяме, че Холивуд освен, че бе съвсем напълно на страната на Хилари Клинтън, само че и много интензивно участваше в опитите за омаскаряване на Тръмп.

Можем ли да създадем нещо в тази ситуация? Определено да.

Премиерата на " Всичките пари на света " за България е планувана за 2 февруари 2018г. Имаме задоволително време, с цел да организираме всеобщ протест (под наслов, " Искаме си Спейси ", примерно). Но не това е ефикасният метод за противопоставяне (или най-малко не основният).

България би трябвало да сложи пред останалите държави-членки на Европейски Съюз въпроса за вероятно налагане на стопански наказания на Съединените щати, до момента в който въпросният филм не бъде възобновен в първичния си вид. Като минимумът на тези наказания да бъде прекъсване разпространяването на всевъзможни холивудски филми на територията на Евросъюза. Европа ще оцелее и без американските филми, само че какъв брой дълго ще издържи Холивуд при фрапантно намалелите доходи в резултат на европейското ембарго? И какъв брой време ще е нужно на президента Тръмп да скочи на холивудските продуценти и да ги натисне да трансформират посланията във филмите си от SJW на " Make America Great Again " **?

А за България това би бил превъзходен «летящ старт» на европейското председателство...

*SJW (съкращение на Social Justice Warriors или " Воини за обществена правдивост " ) - крайноляво философско и политическо течение, което се бори официално за отбрана правата на " потиснатите " (жени, хомосексуалисти, представители на етнически и религиозни малцинства и т.н.), а в реалност води война против обичайните полезности и порядки, като изключително остро на прицела му са представителите на " потисниците ", като типичен образец за подтисник е белият, хетеросексуален мъж-християни. Някои фракции стигат до такива крайности, че приканват безусловно " Смърт за всички бели мъже! " или се стремят да прокарат възприятие за виновност (заради колониализма, робството, апартейда и т.н.) у всеки представител на бялата раса, без значение на пол, народност, вяра и така нататък ( " white guilt " ). Най-радикализираните SJW (феминисртко организации, Antifa, Black Live Matters) са съсредоточени главно в Съединени американски щати и Канада, само че имат значително почитатели и в Западна Европа. В някогашния Източен блок обаче (включително и в България) са малобройни и маргинални.

** " Make America Great Again " ( " Да създадем Америка още веднъж велика " ) бе главният избирателен слоган в акцията на Доналд Тръмп
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР