Покрай новината, че МО търси заместващи изтребители докато дойдат новите

...
Покрай новината, че МО търси заместващи изтребители докато дойдат новите
Коментари Харесай

Военни пилоти: Защо търсим изтребители, различни от Ф-16? Някой е поел обещание към Грипен?

Покрай новината, че МО търси заместващи изтребители до момента в който дойдат новите Ф-16 блок 70, някак си остана в сянка чисто експертният въпрос какъв вид самолети желаят българските Военновъздушни сили.

 

На фона на известията, че МО е пратило писма за предложения на Съединени американски щати, Швеция, Израел и Франция, хора от Военновъздушни сили недоумяват за какво търсим самолети, разнообразни от Ф-16.

 

Както е известно шведите към този момент са ни предложили " Грипен ", а от французите се чака оферта за ветерана „ Мираж 2000 “.

 

Странно за какво няма отговор от Съединени американски щати и Израел, които единствени могат да ни предложат Ф-16, въпреки и по-стари модификации.

Какъв е смисълът да вземем самолети, разнообразни от Ф-16, без значение от тяхната възраст и цена, откакто наши водачи към този момент се образоват точно на Ф-16?

 

Азбучна истина е, че поддръжката на разнообразни видове излиза доста по-скъпо. Едно е да поръчваш аварийни елементи и поправки единствено за един вид, друго е за няколко. Поддържането на складови наличия също оскъпява.

 

Приучването на избран вид аероплан изисква много време и по принцип е друго за другите видове самолети.

 

Наивно е да се счита, че водачът на " Грипен " може незабавно да премине на Ф-16 или на който и различен вид изтребител.

 

Изтребителят не е като автомобила или велосипеда. Всяка трансформация има своите характерни особености. А и приучването към даден вид изтребител въобще не е елементарна работа, както си мислят някои. от

Военновъздушни сили получиха горчив урок, откакто от първите четирима водачи, изпратени в Съединени американски щати за преодоляване на Ф-16, жестоките проби устоя единствено един от тях. Но за тези месеци бяха изхарчени значително пари, тъй като дружно с водачите за Съединени американски щати отпътуваха и техните фамилии. Но да речем, че това е въпрос на кадрови преценки, за които все някой би трябвало да поеме отговорност.

Експертите питат какъв е смисълът да се харчат луди пари и да се губи скъпо време за преодоляването на самолети,различни от Ф-16.

 

Какво ще стане с тях като дойдат новите Ф-16 блок 70?

Ще ги върнем назад на предходните им притежатели ли?

Или ще образуваме с тях една шарена ескадрила?

 

Добре, само че за други самолети нито има плануван бюджет, нито придобиването им е залегнало най-малко в 10-те предпочитани плана за рационализация, признати неотдавна от Министерски съвет.

 

Тогава? Остават подозренията за дадени преди време, само че неизпълнени обещания. А това, че страната ще затъне в непотребни разходи - да не е за първи път?!

Единствено вярното и разумно решение на казуса е да се вземат Ф-16 по-стара трансформация, може и втора употреба, които откакто дойдат новите машини, ше подсилят бъдещата ескадрила Ф-16.

 

Засега проектите са тя да е от 16 самолета, само че нищо не пречи броя да нарасне примерно на 24. Така ще има и задоволително запаси.

И до момента в който се моткаме северната ни съседка Румъния купи 32 Ф-16 втора употреба от Норвегия за необикновено ниската цена от 380 млн. евро. А се твърди, че първо норвежците са ги предложили на нас?!
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР