Покрай коронавируса съвсем забравихме за проблеми, които от няколко години

...
Покрай коронавируса съвсем забравихме за проблеми, които от няколко години
Коментари Харесай

Стари проблеми с новата безопасна вода на Хасково

Покрай ковид напълно забравихме за проблеми, които от няколко години насам засягат живота на хиляди българи. За един от тях към момента няма дефинитивно решение и това продължава да провокира паника. Става въпрос за новооткритите източници на питейна вода за Хасково и дали тя е безвредна за хората.

Осемте дублиращи нови кладенеца за питейна вода към този момент са факт.

Резултатите от пробите, взети през декември м.г., демонстрират, че естественият уран е под пределно допустимата норма от 0.03 мг/л.

На 28 февруари, по време на постоянно съвещание на Хасковския общински съвет, кметът Станислав Дечев разгласи, че резултатите от последните проби (те са взети на 5 февруари - бел. ред.) също са прелестни и заплаха за здравето на хората няма.

Странно за какво обаче от 1 март насам никой не чул хасковлии да са се похвалили с непрекъснато шуртяща, бистра и безвредна за приложимост вода.

История на казуса

Хасковлии не пият и не готвят с чешмяна вода от от април 2017 година, когато бе обявено, че в нея има нараснала алфа интензивност, а естествената централизация на уран е над оптимално допустимите стойности. Замърсяванията бяха открити в тръбните кладенци, захранващи четири региона на Хасково. За справяне с казуса "спешно " бяха отпуснати 2 млн. лева, а ограниченията изглеждаха внушително - създаване на нови 8 дублиращи кладенеца и два тръбопровода. С тяхна помощ чистата и нечистата вода ще се смесват и ще се получава... безвредна амалгама.

Думата незабавно е в кавички напълно съзнателно, тъй като общинарското размотаване продължи до началото на 2019 година, когато - за кой ли път - прокуратурата трябваше да се намеси и да задейства така наречен виновни лица: тогавашния кмет на Хасково - Добри Беливанов, и шефа на ВиК-Хасково - Тодор Марков.

По остарял национален бит, тяхната реакция бе... още по-банална: двамата започнаха да си трансферират отговорността с подобен възторг, че най-после в историята трябваше да се намеси и министър председателят Бойко Борисов. В типично негов жанр, той разпореди на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) да ревизира по какъв начин върви строителството на кладенците и водопроводите. А след няколко месеца, когато министър Петя Аврамова рапортува, че нарушавания не са установени, а естественото за България закъснение няма по какъв начин да бъде глобено, министър председателят отметна казуса като решен.

Както можем да се досетим, след абсурда и намесата на премиера, строителството някак "естествено " потръгна и през декември 2019 година планът беше приключен. Очакванията обаче, че откакто всички нови кладенци проработят по едно и също време, възбраната за използването на чешмяната вода ще падне, някак не се сбъднаха. И не престават да не се сбъдват, въпреки от триумфалното ритуално рязане на трикольорната лента минаха към този момент три месеца.

Ненужните кладенци

Причината е заровена надълбоко подземен - в наситените с уран скални масиви в региона на вододайната зона. Този проблем беше открит още през 2017 година, когато след изявления в медиите прокуратурата изиска следствие за укриването на информация за превишените правила на уран в питейната вода на Хасково. Разследването продължи година и половина. Заключението е радостно: водата на Хасково е безвредна, няма отговорно несъблюдение на отговорности, няма укриване на информация от съответно длъжностно лице. Експертите от Българска академия на науките, изработили комплексната правосъдна експертиза, са безапелационни: качеството на питейната вода е в сходство с условията на нормативната уредба.

В хода на досъдебното произвеждане обаче е открита и една отрицателна наклонност: дългогодишната употреба на подземните води е довела до намаляване на равнищата им и до осушаване на огромни площи от водоносния небосвод. Това води до активизиране на окислителните процеси и до усилване подвижността на урана в горните елементи на хоризонта.

Установено е и още едно доста значимо събитие: нарасналите стойности на уран в питейната вода на Хасково не се дължат на находището „ Чешмата “, отстоящо на 6 км западно от кв. "Болярово ", в което в миналото се е правил геотехнологичен рандеман на уран. Според анализите, главният източник на замърсяването са...

наситените със уран скали в региона на самите кладенци!

Ето за какво, още през май 2017 година проф. Павел Пенчев - ръководител на Българска асоциация по подземни води, предложи незабавни ограничения за... филтриране на самия водоносен небосвод под Хасково. А не "пробиване " на нови кладенци, от които... отново ще блика нечиста вода. Също толкоз неефикасно е и построяването на пречиствателна станция: водоснабдяванията са дребни, а капиталовложенията извънредно огромни и, на процедура - невъзвращаеми.

Според него решението е да се преминем към филтриране на водоносния небосвод и прекъсване на замърсяването посредством технология, която към този момент се ползва в Съединени американски щати, Англия и други страни. Той напомни, че у нас преди години са правени сходни сполучливи опити с пречистването на манган във водата.

Никой обаче не чу рекомендациите на проф. Пенчев. Никой не обърна внимание и на мнението на прокуратурата, съгласно което нарасналите стойности на уран в питейната вода се дължат на естествено обогатените скали в региона на самите кладенци.

Резултатът е (пред)известен: двата милиона бяха изхарчени за изцяло ненужни кладенци. Които, в случай че би трябвало да имаме вяра на науката, бяха "изкопани " посред естествено радиоактивния водоносен слой, поради чието заобикаляне страната обезпечи милионите! Пък след това - за какво никой не давал гаранции, че новата вода няма да е като остарялата...

Опасността „ Уран “

нещо като колаж от картинки с номера 213137 и 213156

Проблемът с урановите мини в България съществува от край време и към този момент взетите ограничения за решаването му не са задоволително ефикасни или резултатът не е приемлив.

Много експерти считат, че ликвидацията на уранодобива у нас е осъществена преждевременно и нескопосано, вследствие на което в редица сектори не са осъществени цялостните механически решения за тази активност. Не са взети съответни ограничения и в още една посока: обезопасяване и цялостна рекултивация на регионите към затворените мини и преработвателни предприятия.

Според настоящата международна процедура, България е единствената страна, която е ликвидирала добива на уран преди находищата да са напълно изчерпани. И която не е траяла да добива уран от ненужните сякаш табани с отпадъчна скална маса към мините.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР