Покрай коронавирус пандемията променихме навиците си за хигиена не само

...
Покрай коронавирус пандемията променихме навиците си за хигиена не само
Коментари Харесай

Има ли разлика между домашния прах в града и този на село?

Покрай ковид пандемията променихме навиците си за хигиена освен на открито, само че и вкъщи. Почистването на къщата се трансформира в предпазна активност, като в същото време задълбочихме познанията си за хигиената у дома.

Покрай това попаднахме и на информацията, че по-голямата част от праха вкъщи в действителност се състои от мъртви кафези от кожата на жителите му.

Дали това е мит или истина вземат решение да ревизират от Live Science. Да, кафези човешка кожа са част от праха у дома, само че има и доста други като багра, текстилни нишки, плесен, косми от домашни любимци, строителни материали, полени, елементи от инсекти, пепел, бактерии, пръст и други.

Голяма част от сведенията са от проучване, наречено Canadian Dust Study, за съществуването на олово в канадските домове. Според него преобладаващата съставна част на праха в къщата се дефинира от местоположението.

Новопостроени жилища „ разполагат “ с най-вече строителна прахуляк, такива в огромните градове – с отпадъчни материали от изгорели газове на коли, а такива в по-близки до природата къщи – с пръст и естествени материали.

 Има ли разлика сред домашния прахуляк в града и този на село?

По-отдавна строените домове съгласно проучването Canadian Dust Study имат по-висока централизация на олово поради боите, употребявани в предните десетилетия, които са на такава основа.

Генералното умозаключение на Live Science е, че към 60 % от праха в дома се „ създава “ в нея от жителите й и дейностите в нея, а 40 % – от заобикалящата я среда.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР