Покрай извънредните мерки срещу разпространението на коронавируса в България управляващите

...
Покрай извънредните мерки срещу разпространението на коронавируса в България управляващите
Коментари Харесай

ВМРО иска да се следят всички сайтове. Предлагат държавен контрол над интернет

Покрай изключителните ограничения против разпространяването на ковид в България ръководещите одобриха в петък корекция в Наказателния кодекс (НК), предвиждаща до 3 години затвор и до 10 000 лева санкция за погрешна информация за болест. Преди ден обаче министър председателят Бойко Борисов заявява, че държавното управление ще се откаже от тази концепция, откакто президентът Румен Радев наложи несъгласие върху част от Закона за изключителното състояние.

Означава ли това, че ръководещите фактически ще загърбят упоритостта си да разработят законодателство, криминализиращо подправените вести, каквото в ГЕРБ разясниха още през лятото?

Отговорът на този въпрос е обвързван и със ориста на план за промени в Закона за радиото и малкия екран, импортиран от депутати от Вътрешна македонска революционна организация на 19 март, до момента в който Народното събрание беше ангажиран с разискването на съответните текстове в Закона за изключителното състояние.

Предложенията на Искрен Веселинов, Александър Сиди и двама техни сътрудници обаче нямат общо с ограниченията против епидемията от COVID-19 и в случай че бъдат признати, те ще продължат да работят и след преодоляването на болестта.
Какво планува законопроектът? " Да оповестява интернет страници, посредством които се популяризира дезинформация "
Идеята на съдружните сътрудници на ГЕРБ е Съветът за електронни медии (СЕМ) да получи спомагателни пълномощия „ да оповестява интернет страници, посредством които се популяризира дезинформация “ и да разпорежда свалянето на погрешни изявления. Ако това не бъде изпълнено, Съвет за електронни медии ще може да подава искане до ръководителя на Софийския областен съд (СРС) за блокиране на достъпа до съответните уеб сайтове в границите на 72 часа.

Наред с тази процедура, в която обаче липсва тъкмо и ясно изложение на понятието „ дезинформация “, от Вътрешна македонска революционна организация оферират медийният регулатор да прави специфична регистрация на „ снабдители на медийни услуги, които имат желание да ги дават в интернет средата “.

В допълнение с преходните и зключителните разпореждания в този законопроект се вършат промени и в Наказателен кодекс. Те са съвсем идентични с тези, за които Борисов към този момент съобщи, че ръководещите ще отхвърлят поради президентското несъгласие.

Депутатите от Вътрешна македонска революционна организация оферират до три години затвор за всеки, „ който посредством слово, щемпел или други средства за всеобща информация, посредством електронни осведомителни системи или по различен метод, подава или популяризира погрешна информация, погрешно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника “.
" Сериозен законодателен пропуск "
„ Към днешна дата уеб страниците и онлайн платформите не подлежат на никакъв мониторинг и надзор от страна на страната. Това е сериозен законодателен пропуск, който точно през днешния ден става ясно с цялостна мощ “, пишат в претекстовете си вносителите на поправката в Закона за радиото и малкия екран.

Според тях „ салдото сред свободата на словото и контролът на наличието му “ сега е тематика на полемика на европейско и международно равнище, само че „ никой до момента не е постигнал нужния баланс “.
" Нормативна база, която да отбрани жителите, страната и юридическите лица от шарлатаните и мародерите в интернет "
„ И ние не считаме, че сме първенците в региона, само че най-малко предлагаме ограничения, които да дадат основата на една нормативна база, която да отбрани жителите, страната и юридическите лица от шарлатаните и мародерите в интернет средата “, аргументират се Веселинов, Сиди и сътрудниците им.

Като образци те показват „ подправените вести за инфектирана вода, за тайните теории към държавната интервенция при чумата по добитъка и връзката ѝ с тайнственото заселване на мигранти, докарани с военни самолети “.

„ А какъв брой хора пострадаха в персонален проект и какъв брой компании понесоха имиджови и от там финансови вреди поради погрешни изявления без да имат каквато и да било опция да се защитят “, питат вносителите, създавайки усещане, че предложенията им са ориентирани освен против дезинформацията, а и против клеветата, която и сега се преследва от закона.
АЕЖ: Промените са противоконституционни
Според Асоциацията на европейските публицисти в България (АЕЖ) законопроектът на Вътрешна македонска революционна организация е „ изцяло противоконституционен “, защото главният закон не разрешава цензурата и планува съответни учредения за прекъсване на медия. Те обаче са свързани с „ опазването на конституционно открития ред, апел към осъществяване на закононарушение или принуждение над личността и накърняване на положителните нрави “.
" Правомощието на държавен орган да дефинира кое е истина и кое не, всъщност е неприемливо и съставлява цензура "
„ Въвеждането на пълномощието на държавен орган да дефинира кое е истина и кое не, всъщност е неприемливо и съставлява цензура. Независимо от изключителното състояние, конституцията и главните правила на правото и демокрацията следва да бъдат спазвани и зачитани, тъй като рискуваме доста бързо и елементарно да се превърнем в антиутопия, в която жителите и медиите са следени от Министерство на истината “, обявиха още от АЕЖ в своя позиция във връзка концепциите на Вътрешна македонска революционна организация.
" Изключително рисково "
Според експерта по медийно право в журналистическата организация Симона Велева даже в изискванията на изключително състояние държавните управляващи не трябва да накърняват същността на правата, които краткотрайно са лимитирани. Още по-малко на такива, които нямат общо с непосредственото преодоляване на рецесията, в тази ситуация – епидемията от ковид.

„ Внесеният законопроект не визира изключителното състояние, а само го употребява като мотив да бъдат прокарани обективно противоконституционни и тиранични ограничения, сякаш като се прави опит да бъде криминализирана и лимитирана дезинформацията. Това обаче е извънредно рисково. Защото е обещано толкоз фриволно разбиране за дезинформация, че на практика всяка погрешна информация, която се отнася за който и да било, ще бъде третирана по този метод. Така се бъркат съществени понятия и дезинформацията съвсем се припокрива с клеветата, а те не са едно и също”, разяснява Велева пред Свободна Европа.

По думите ѝ в текстовете, препоръчани от Вътрешна македонска революционна организация, липсва дефиницията на Европейска комисия за дезинформация – доказуемо погрешна информация, която се популяризира за да се извлече икономическа полза или умишлено да се заблуди обществото.
" Не бива да взимат връх персонални тиранични упоритости, прикрити под привидната грижа за здравето на хората "
„ Законопроектът също по този начин подценява обстоятелството, че доставчиците на медийни услуги и в този момент подлежат на лицензия, тъй че е изцяло безсмислено настрана да желаят да оперират със уебсайт, който да им бъде позволен от Съвет за електронни медии. На Съвет за електронни медии се вменяват прекалено доста пълномощия, в това число да следи непрекъснато всички уеб сайтове, което с изключение на, че е съвсем невероятно, е и опасно”, добави Симона Велева, обобщвайки, че в сегашния спешен миг „ не трябва да взимат връх персонални тиранични упоритости, прикрити под привидната грижа за здравето на хората “.
" Граничи с безспорен произвол "
Издателят и основен редактор на уеб страницата „ Медиапул “ Стояна Георгиева споделя причините на АЕЖ. Според нея ръководещите употребяват обстановката с ковид, с цел да „ подхранват свои остарели хрумвания за потъпкване на свободата на медиите “.

„ Вероятно в този момент допускат, че в цялата суматоха към епидемията хората няма да са толкоз чувствителни, няма да извърнат внимание и ще одобряват с доверие всяка ограничаваща мярка. Това, което се предлага от Вътрешна македонска революционна организация, обаче граничи с безспорен произвол, тъй като формулировката за дезинформация наподобява доста обща и дава необятни благоприятни условия за репресивни дейности “, съобщи Георгиева пред Свободна Европа.

Тя е уверена, че Съвет за електронни медии не би имал физическа опция да следи в действително време всички уеб сайтове, обществени мрежи и блогове, с цел да оповестява тези, които популяризират подправени вести. И вместо това би работил по сигнали, за които не е мъчно да се допусна, че ще бъдат главно против „ медии, които са неуместни за ръководещите “.
" Самите политици нерядко изпадат в обстановка да продуцират подвеждаща, погрешна или искрено лъжлива информация "
„ Не споделям, че дезинформацията, операциите и подправените вести не са рискови, в противен случай – те пълзят на всички места, само че не това не са съответни ограничения, посредством които биха били предотвратени. Да не приказваме, че даже самите политици нерядко изпадат в обстановка да продуцират подвеждаща, погрешна или искрено лъжлива информация. Включително и в народен ефир. Мисля, че в случай че засегнатите институции реагират на фрапантните случаи на дезинформация и аргументирано и ясно я опровергават, в някакъв миг по-голямата част от обществото ще стартира да се ориентира защо става дума. “

Народното събрание към момента не е разгледало законопроекта на Вътрешна македонска революционна организация поради работата по Закона за изключителното състояние. Очаква се депутатите да се заемат с концепциите на Искрен Веселинов, Александър Сиди и сътрудниците им, откакто прегласуват върнатите от президента Румен Радев текстове.

Автор Борис Митов, Свободна Европа
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР